Naslovna Svijet Nove sankcije Sjevernoj Koreji

Nove sankcije Sjevernoj Koreji

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa koji je ta zemlja izvela 3. septembra. Sankcijama se Sjevernoj Koreji zabranjuje izvoz tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji koja je izglasana jednoglasno u 15-očlanom Vijeću od 2006. godine, vezano uz njen balistički i nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države ublažile su prvobitni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile podršku saveznice Pjongjanga, Kine i Rusije.

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi po veličini izvoz u Sjevernoj Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od 752 milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od dva miliona barela godišnje na prerađene naftne proizvode, kao i ograničenje uvoza nafte na postojećem nivou.

(Agencije)

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…