Naslovna Magazin Zdravlje Dokle će nas mučiti ambrozija?

Dokle će nas mučiti ambrozija?

Tropske temperature su prošle, ali za mnoge je zahlađenje značilo novi problem. Oni koji su alergični na ambroziju poslednjih dana imaju velikih problema zbog cvetanja ove biljke.

Svako pored sebe ima nekog ko pati od alergije na ambroziju. Novinarka Nina Kolundžija jedna je od ljudi koji tokom avgusta i septembra teško dišu i jedva čekaju jaču kišu.

„Ujutru sam sva otečena, nos, oči, obrazi… I naravno suze, kao da plačem“, kaže Nina.

Aparat koji meri količinu polena ambrozije u vazduhu u prečniku od 50 kilometara ovih dana pokazuje velike količine polena te biljke u vazduhu.

„Možemo da kažemo da Vojvodina i Beograd – u stvari cela Srbija, jesu u crvenoj zoni i da su te koncentracije u brojčanim vrednostima znatno manje prema jugu“, kaže Ana Ljubičić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

U ambulantama je sve više onih koji se žale na ambroziju. Mnogi se leče na svoju ruku, a mnogi se obrate lekaru tek kada dođe do ozbiljnijih simptoma kao što je gušenje.

„Pacijentima moramo da objasnimo da određene lekove, ako se dijagnostikuje alergija, sledeće godine treba da uzimaju u to doba i pre nego što počnu simptomi da bi lek dobro delovao. Takođe je potrebno da ga uzimaju redovno sve vreme, a ne samo nekoliko dana“, objašnjava Vojislav Đurić, alergolog Kliničkog centra Srbije

Alergija na ambroziju može da predstavlja i problem za trudnice.

„Menja se utoliko što ne smem da koristim nikakve kapi za nos. Nikakav lek, samo nešto što je na biljnoj bazi, ali to zaista minimalno pomaže ili ne pomaže uopšte. Lekovi mogu da se uzmu samo u slučaju gušenja, ali se da time nisam suočila“, kaže Nina Kolundžija.

Ambrozija se uglavnom širi na zapuštenim mestima ili na njivama, kao i uz nasipe. Ta mesta gde nije pokošeno na vreme, odnosno krajem jula oni koji su alergični na ambroziju moraju da zaobilaze.

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Najbolji domaći lijek protiv kašlja

    Prehlade i gripe niko nije pošteđen bar jednom godišnje. Umjesto brojnih sirupa i tableta …
  • Šta sve liječi čuvarkuća

    Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je zeljasta biljka čiji su listovi zeleni sočni i debeli …
Load More In Zdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …