Naslovna Ugljevik Najbolja ugljevička rakija potekla iz bureta Despotovića

Najbolja ugljevička rakija potekla iz bureta Despotovića

Kao i skoro svaka porodica na Majevici, i porodica Despotović oduvijek se bavila proizvodnjom rakije za svoje potrebe. Aleksa Despotović je jedan od onih koji je nastavio tradiciju svojih predaka, primjenjujući neke nove metode u načinu pečenja rakije, što mu je na ovogodišnjem ugljevičkom Sajmu šljive, voćnih rakija i meda, među 130 uzoraka različitih voćnih rakija, donijelo titulu najbolje.

U razgovoru sa Aleksom željeli smo saznati koja su to osnovna pravila koja se moraju ispoštovati da bi se dobila dobra rakija, kako bi na jednom prestižnom sajmu, poput ovog ugljevičkog, zaslužila laskavu titulu najbolje.

“Poželjno je da su sorte od kojih se peče rakija upravo one sorte predviđene za to, a ne recimo da to budu tzv. ,,stone sorte“, i slično. Sakupljaju se samo kvalitetni, zreli plodovi bez lišća i poželjno je bez peteljki. Plodovi ne smiju biti nezreli, niti u početnim fazama raspadanja napadnuti gljivicama. Posude u kojima se “kom” drži moraju biti čiste. U “kom” ne dodavati šećer, ili ga dodati u minimalnim količinama. Prilikom samog pečenja rakije od svakog nasutog kazana uvijek odbacujem prva 3 decilitra, tzv ,,prve kapi“, jer sadrže nekvalitetne alkohole. Takođe ranije ,,odvajam“ rakiju koja je jača (oko 50 stepeni), tj. ne puštam da patoka razblažuje rakiju jer sadrži nečistoće koje drastično kvare ukus rakiji. Tako dobijenu jaču rakiju naknadno razblažujem destilovanom vodom kupljenom u apotekama”, objašnjava Despotović.

Ispoštovana pravila donijela su u burad Despotovića rakiju odličnog kvaliteta.

“Ovo mi je prvi put da učestvujem na Sajmu šljive i rakije u Ugljeviku koji iz godine u godinu postaje sve bolji. Odluku da učestvujem sam donio u poslednjem trenutku na nagovor jednog kolege na poslu koji je znao da imam odličnu rakiju, tako da sam bio poslednji od svih učesnika koji je predao rakiju na ocjenjivanje”, kaže Aleksa.
Iako je bio siguran da će njegova rakija po kvalitetu biti među najboljima, Aleksa nije očekivao zlatnu medalju za kvalitet i proglašenje njegove rakije najboljom.
“Želim da pohvalim žiri na objektivnosti, jer ako sam prvo mjesto osvojio ja koji sam na sajam došao maltene slučajno, onda im se mora odati priznanje za nepristrasnost i objektivnost.Na sajmu sam bio i prethodnih godina kao posjetilac, i imam utisak da je iz godine u godinu sajam sve bolji i bolji, za što su zaslužni organizatori” ističe Despotović.

On tvrdi da će i narednih godina učestvovati u takmičenju za najbolju rakiju, a sasvim sigurno će posjetiti i ispratiti dešavanja na sajmu.

Na kraju samog razgovora Aleksa nam je odao još jednu malu tajnu u pripremi “dobre kapljice” – poželjno je ispoštovati staro pravilo, a to je da uz kazan bude i dobro društvo, meze, muzika, i razgovor o pozitivnim i lijepim stvarima, ispunjen duhovitim anegdotama i lijepim ženama.

Piše: Snežana Milošević;

Foto: Dragan Đukić

Prikaži još vijesti
Load More In Ugljevik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…