Naslovna Svijet Izvještaj NATO-a o mogućem sukobu

Izvještaj NATO-a o mogućem sukobu

U slučaju da izbije oružani sukob između Rusije i Amerike, interventne snage SAD u Evropi ne bi izdržale napad ruske vojske, jer su neadekvatno organizovane i opremljene zastarelom tehnologijom, piše „Politko“ analizirajući izveštaj Pentagona.

Pre svega, to se odnosi na 173. Vazušno-desantnu brigadu koja je stacionirana u italijanskom gradu Vićenci, a prema planu NATO-a, trebalo bi da ona primi prvi udarac neprijatelja.

„Ta brigada, koja se smatra bastionom NATO-a, poslednjih 15 godina neprekidno je premeštana, pa je sada nedovoljno operativna za drugačija dejstva. Pred pritiskom ruske vojske pukla bi veoma brzo, što bi dovelo do katastrofe“, napominje „Politiko“.

Elitna brigada provela je mnogo vremena u Iraku i Avganistanu, borila se sa protivnikom koji nije raspolagao modernim naoružanjem i nije mogao da dejstvuje iz vazduha, te su osnovni nedostaci njene vojne spremnosti neadekvatno PVO naoružanje, zastarela tehnika za radio-elektronsku borbu, kao i nedostatak maskirne mreže za potrebe transporta i preterano oslanjanje na satelitske komunikacije i GPS navigacione sisteme.

Američke „hamvije“ koji su, prema mišljenju stručnjaka, laka meta za rusku vojsku opremljenu modernom tehnologijom, trebalo bi zameniti novim vozilima, a to se neće skoro dogoditi, ocenjuje list.

U izveštaju Pentagona, predlaže se da se akcenat stavi na razvoj lakih tenkova za izviđanje, koji bi morali da budu opremljeni zaštitom od ruskih protivoklopnih raketa. Međutim, čak i da se već postojeći prototip brzo razvije, do toga da oni stignu do 173. brigade, proći će nekoliko godina, a u međuvremenu će odbrana morati da se osloni na teške oklopne jedinice. Jedan od velikih izazova u planiranju odbrane jesu i ruski ometači i druga elektronska oprema.

Neki bivši oficiri koji su pročitali izveštaj Pentagona nadaju se da će on biti zvono za uzbunu koje će u fokus ponovo staviti Istočnu Evropu i napetost s Rusijom, kaže se u tekstu koji je objavio „Politiko“.

Izvor: Sputnjik

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PREPORUČUJEMO

Sutra je KRSTOVDAN, dan strogog posta: Evo šta taj praznik predstavlja i kako se pravilno obeležava

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji s…