Naslovna Ugljevik Aktuelnosti Neobičan hobi porodice Todorović iz Ugljevika

Neobičan hobi porodice Todorović iz Ugljevika

Bračni par Todorović iz Ugljevika pravi predmete od drveta, koje obrađuju ručnim tokarenjem.

Ova tehnologija, kažu, zahteva puno vremena, veštine , mašte, matematike, ali najviše ljubavi. Tokarenju segmentiranog drveta posvetili su se pre godinu dana kada je Jelica ostala bez posla. Usavršavaju tehniku, prave unikatne predmete koje, za sada, uglavnom poklanjaju. Planiraju da osvoje tržište, registruju radionicu i tako obezbede posao i sinovima. Ne libe se, kažu, nikakvog posla niti ga dele na ženski i muški. Miodrag je 25 godina radio s drvetom na građevini, a sada na obezbeđenju u Termoelektrani Ugljevik. Jelica je radila sve i svašta od obućara, trgovca do mesara.

– Nijedan posao nije teško naučiti ako želite. Baš kao u poslovici „nije uspeh raditi ono što znaš, nego zavoleti ono što radiš“. Dobra organizacija je pola posla – kaže ovaj bračni par, kojem je ovaj posao najpre bio hobi, a sada i solidan izvor primanja.

Miodrag obavlja grublje i opasnije poslove, a Jelica finalne. Pripremali su se skoro pet godina, kupovali mašine i izučavali tehniku, planirajući da se ovom hobiju posvete u penziji.

Foto: Goran Bobić / RAS Srbija

Miodrag je, međutim, zbog srčanih problema morao prestati da radi na građevini, što mu je bio dopunski izvor prihoda, dok je Jelica ostala bez posla, pa je radionica postala njihovo sigurno utočište.

– Tokarenjem obrađujemo reciklirano drvo. Ovaj zanat je redak, skoro da ga niko ne radi. Tokarenje segmentiranog drveta je kreativan posao koji traži da čovek ima ideja – kaže Miodrag. Kaže da se ideje rađaju i ostvaruju u radionici gde provode najveći deo dana. Drvo pretvaraju u korisne predmete pa je tako je od panja nastao pehar, od oštećenog dela stabla zdela za voće. U početku, priznaju, nije sve išlo lako, ali naučili su se strpljenju.

Foto: Goran Bobić / RAS Srbija

– Nekada smo bacali napravljeni predmet, jer nismo bili  zadovoljni. Ali sada se zna ko šta radi i uspevamo u svemu što zamislimo – kaže  Jelica.

Na internetu ima mnoštvo ideja, ali Todorovići žele da budu originalni. Kombinuju više vrsta drveta da dobiju raznobojne nijanse. Prave vaze, ćupove, postolja, svećnjake, kuhinjske daske, stalak za kišobrane. Neke predmete prave samo tokarenjem, a neke i ručno izrezbare.

Privukli pažnju na sajmovima

Na sajmovima u Ugljeviku i Loparama privukli su veliku pažnju, što im je podstrek da istraju u svom naumu – da registruju radionicu, hobi pretvore u siguran izvor prihoda i obezbede egzistenciju nezaposlenim sinovima.

 Izvor: Blic
Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽANO III TAKMIČENJE ŠKOLICA SPORTA U UGLJEVIKU

Danas je u Ugljeviku održano takmičenje školica sporta na kome su svoje vještine i sportsk…