Naslovna RS/BiH Provera tablica na prelazima

Provera tablica na prelazima

BiH bi uskoro trebala dobiti sistem za automatsko očitavanje i proveru registarskih tablica vozila na graničnim prelazima.

Obavijest za izražavanje interesa za kompanije je objavljena, a kako Akta.ba saznaje obaveštenje o tenderu bitć u septembu 2017. godine. Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH, istakla je da ove aktivnosti provode u cilju unapređenja graničnih provera osoba i prevoznih sredstava prilikom prelaska državne granice.

– Ove aktivnosti provode se zajedno s projektom uspostavljanja video-nadzora (IPA 2015). Granična policija BiH je dostavila Evropskoj komisiji u Sarajevu potrebnu dokumentaciju za realizaciju projekta. Dinamika provođenja projekta ovisiće od procedura i nadležnih organa Evropske komisije – navodi Dujković.

Instalacija ovog sistema omogućiće da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada ono prelazi granicu. Automatsko prepoznavanje registarskih tablica, poznato i kao skraćeno ANPR predstavlja tehnologiju o kojoj se danas mnogo govori naročito u policijskom sektoru, javnoj bezbednosti i saobraćaju.

ANPR je tehnologija koja koristi uglavnom visokokvalitetne kamere i softver koji prepoznaje registarstarske tablice, pravi sliku tablice, interpretira znakove na istoj i čuva ih u bazi podataka. Ovaj sistem se obično sastoji iz hardvera (kamere) za prikupljanje slike, softvera za prepoznavanje i menadžmenta baze podataka. Jedan od najvećih izazova optičkog prepoznavanja je upravo identifikacija znakova na registarskim tablicama koja je registrirani kamerom.

(EuroBlic)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…