Naslovna Region Crna Gora Rusi masovno bojkotuju Crnu Goru, hoteli prazni

Rusi masovno bojkotuju Crnu Goru, hoteli prazni

Ruski turisti u sve širem luku zaobilaze Crnu Goru, i to definitivno nije samo “politička podmetaljka” opozicije, kako je do sada vlast tumačila, već realnost, pišu “Večernje novosti”.

– U velikim hotelima na južnom Jadranu, tokom jula je popunjenost bila manja za 30 odsto, zbog činjenice da su ruski turoperatori poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane za Crnu Goru. Nažalost, taj trend će vjerovatno biti i nastavljen – kaže predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević Purko, pišu “Večernje novosti”.

A razlog za “osjeku” s velikog tržišta su pogoršani politički odnosi između Rusije i Crne Gore. Rusi, ljuti zbog uvođenja sankcija zvanične Podgorice, te ulaska u NATO i drugih (nes)spornih političkih poteza, stižu u znatno manjem broju nego lane.

– Veliki hoteli se pune unaprijed rezervacijama turoperatora, a ne sa ulice i ad hok. Pri svemu tome, turizam je labilna privredna grana, čiji rast i razvoj često zavise i od manjih političkih potresa, pa je jasno kako ne smijemo da se vežemo za jedno tržište, s kojega dolazi više od 50 odsto gostiju. Potrebna je strategija po kojoj nijedna zemlja neće premašivati petinu ukupnog broja aranžmana. Naravno, to se ne radi usred sezone i treba ozbiljno planirati za dogodine – ističe Ivančević.

Žale se, naravno, i ugostitelji. Potrošnja je slaba, iako ima turista iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito iz Ukrajine, ali su slabe mušterije. Nije baš da nema ni Rusa, mada, to su oni siromašniji, pristigli ili kod svojih zemljaka koji su ranije kupili kuće i stanove na južnoj obali ili plaćaju jeftinije apartmane.

Riblja čorba i pivo su najčešća porudžbina u restoranima, a bogati Rusi, oni koje ovde pamte po visokim cehovima i lijepim napojnicama, ovoga ljeta su negde drugde.

Rekord?

Minulog vikenda su u TO Budve registrovali 69.953 gosta, što je za pet odsto više nego u istom periodu lane. U privatnom smještaju ih je 53.333, a ostali su u hotelima. Turistički analitičari, međutim, poručuju da su brojke varljive. Od prošlog do ovog ljeta, kažu, mnogi ranije “divlji” vlasnici smještaja su registrovali svoje objekte, a porastao je i broj apartmana, pa su priče o rekordima smiješne.

Prikaži još vijesti
Load More In Crna Gora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …