Naslovna Ugljevik TRADICIJA I OBIČAJI-„LILIJADA“ U DONJOJ TRNOVI

TRADICIJA I OBIČAJI-„LILIJADA“ U DONJOJ TRNOVI

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika u tradicionalnom petrovdanskom „lilanju“ upaljenim bakljama napravljenim od kore drveta učestvovalo je 122 djece.

Četrnaesti „Izbor najljepše lile“ organizovali su Savjet mjesne zajednice i Crkveni odbor Donje Trnove, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da „lilijada“ čuva tradiciju srpskog naroda i vjere pravoslavne.

„U duhu tradicije i običaja i u skladu sa vjerom pravoslavnom dočekujemo Petrovdan“, rekao je Perić nakon podjele poklona učesnicima manifestacije.

Tradicionalnom „lilanju“ prethodilo je večernje bogosluženje u Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla i pomen ispred spomenika za 24 žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja.

Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi, ukazao je na značaj obilježavanja Petrovdana.

„Još iz prvih vremena hrišćanstva, u vrijeme Rimskog cara Nerona, mnogi hrišćani su mučenički nastradili, bivali spaljivani na lomačama i stubovima. U vrijeme cara Nerona su Sveti apostoli Petar i Pavle mučenički ubijeni, jedan je naopako raspet na krstu, a drugom je mačem odsječena glava, i to je jedan od razloga zbog kojih je kasnije nastao običaj uoči Petrovdana da se pale lile“, rekao je Bardak novinarima.

On je napomenuo da su lile napravljene od kore trešnjevog drveta i da se djeca uoči Petrovdana skupljaju oko svetih hramova.

Djeci sa najljepšim „lilama“ dodijeljeno je 25 robnih i novčanih nagrada, a glavnu nagradu „led“ televizor dobio je Dragan Simić.

Izvor: SRNA

Prikaži još vijesti
Load More In Ugljevik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…