Naslovna RS/BiH Najlakše je po sirotinji udariti

Najlakše je po sirotinji udariti

Vlast u BiH se nadala da će popuniti budžet putem akciza na gorivo, a ne da će tim novcem, kako su nas uveravali, graditi puteve. Kako im to nije pošlo za rukom, najlakše im je da povećaju PDV. Kreditni aranžman sa MMF je trenutno mrtav, a pare u budžetu hitno trebaju, pa je najlakše udariti po sirotinji – ističe ekonomista Svetlana Cenić u vezi najave da se poveća stopa PDVsa 17 na 20 odsto.

To u praksi znači poskupljenje proizvoda koje kupujemo svakodnevno – od hrane do robe široke potrošnje, kao i komunalnih i drugih usluga na koje plaćamo PDV.

Povećanje PDV se već duže vreme pominje kao način punjenja državne kase koja je očigledno sve praznija, a prvi je o ovom naumu progovorio predsednik RS Milorad Dodik. On kaže da bi povećanjem PDV na 20 odsto bili pokriveni tekući deficiti i obezbeđen novac za investiranje.

Kreditni aranžman sa MMF mrtav

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka koja je predvidela ovakav scenario pre nekoliko meseci, kaže da se nakon neuspelog pokušaja povećanja akciza ništa pametnije od nadležnih nije moglo ni očekivati.

– Vlast u BiH se nadala da će popuniti budžet putem akciza na gorivo, a ne da će tim novcem, kako su nas uveravali, graditi puteve. Kako im to nije pošlo za rukom, najlakše im je da povećaju PDV. Kreditni aranžman sa MMF je trenutno mrtav, a pare u budžetu hitno trebaju, pa je najlakše udariti po sirotinji – ističe Cenićeva.

Ona napominje da je stav MMF bio da se može povećati PDV ako će se drastično smanjiti opterećenje na rad.

– Od pompezno najavljenog rastrećenja privrede i stimulacije novih zapošljavanja u privredi, međutim, nema ništa, a problem se, kao i uvek, rešava preko leđa građana – ističe Cenićeva.

Argument predsednika Dodika da bi povećanjem PDV Bosna i Hercegovina i dalje imala najnižu stopu ovog poreza u regionu, Cenićeva opisuje kao mazanje očiju narodu.

– Možemo se mi porediti sa Danskom koja ima visoke poreze, ali građani tamo zauzvrat dobijaju besplatno obrazovanje lečenje, socijalnu sigurnost. A šta mi dobijamo? Ništa, samo nam prazne džepove – naglašava ona u izjavi Blicu.

(BN/Blic)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …