Naslovna Ugljevik TESLINIM STOPAMA Miroslav, Svjetlana i Danijela iz Ugljevika nagrađeni su za svoju inovaciju

TESLINIM STOPAMA Miroslav, Svjetlana i Danijela iz Ugljevika nagrađeni su za svoju inovaciju

Troje mladih ljudi iz Ugljevika, Miroslav Damjanović, Svjetlana Pajić i Danijela Manojlović, osvojili su prvo mesto na takmičenju „Teslinim stopama“ u Loparama, koji je organizovala Fondacija „Mozaik“ iz Sarajeva.

Elektromagnetni induktor punjač za mobilne telefone i uređaje do pet volti, izum je koji je žiri proglasio najboljim projektom od svih, kojima su se predstavili inovatori iz 30 opština BiH.

Miroslav Damjanović ostvario je ideju koju je imao još kao tinejdžer. Počeo je tada da radi na svom izumu, ali bolest i smrt roditelja, selidba i druge porodične okolnosti su ga omele u tome. Kada je završio inovaciju, sastavljenu od delova iz televizijskog aparata, žica, stabilizatora napona ukazala mu se prilika i da je pokaže na takmičenju. Od 45 mogućih poena osvojio je 44.

Bežični punjač prilagođen je svim verzijama telefona, kaže s ponosom mladić.

– Impresioniran sam velikim umovima poput Nikole Tesle i prosto sam osetio potrebu da i ja napravim nešto svoje. Prvo je to bio kalem, a onda i induktor. Naravno u svaki telefon mora da se ugradi ovaj minijaturni  sistem. Onda bi punjač mogao da se nalazi bilo gde, a da služi svrsi. Žiri je najpre bio nepoverljiv, ali nisam sumnjao da će prepoznati vrednost ovog mog izuma – pojašnjava mladić.

Dok po kućama popravlja televizore, video aparate i belu tehniku Miroslav planira nove izume. Odlučno gazi Teslinim stopama, koje će ga, nada se, jednog dana odvesti do željenog radnog mesta.

Svjetlana Pajić i Danijela Manojlović bile su ekonomska i narativna podrška u projektu. Čekaju potpisivanje ugovora i izradu prototipa, za šta je potrebno oko 3.000 maraka. Izum će koristiti građanima, a nadaju se i njima jer su nezaposleni. Fondacija Mozaik obezbediće 50 do 70 odsto sredstava za projekat, a podržaće ih i lokalna uprava.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik  Milorad Jovičić kaže da će iz budžeta biti izdvojeno 25 odsto vrednosti ovog projekta, odnosno za stavljanje ovog patenta u funkciju.  – Skupština podržava mlade, talentovane i inovativne mlade ljude. Sada ovaj patenat treba zaštiti a nadamo se da će se naći i zainteresovani investitor – kaže Jovičić. Planirano je da ova inovacija bude instalirana na Trgu ”Draže Mihailovića” i da je za početak koriste građani Ugljevika, a ubuduće, kažu, planiraju da ponude svoj izum i drugima.

Poziv

Iz ugljevičkog „Udruženja za napredak, istraživanje i projekte“ pozivaju sve mlade ljude koji imaju slične ideje da im se prijave kako bi pokušali da ih realizuju i tako im pomognu da dođu do posla.

Izvor: Blic

Prikaži još vijesti
Load More In Ugljevik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …