Naslovna Svijet Rusi protjeruju diplomate SAD

Rusi protjeruju diplomate SAD

Moskva planira da protjera oko 30 američkih diplomata i zaplijeni nekoliko objekata u vlasništvu SAD u Rusiji, piše list „Izvestija“, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu inostranih poslova.

Kako navodi ruski list, na ovakve mjere rusku stranu je natjerala odluka Vašingtona da ne vraća imovinu Ambasade koja je zapljenjena u decembru 2016. godine.

Ovo pitanje je ostalo neriješeno i nakon sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trampa u Hamburgu.

„Izvestija“ pišu da nakon održanih razgovora lidera dveju država na samitu G20, gdje je o temi diplomatske imovine takođe bilo govora, postalo je jasno da SAD nisu saopštile da imaju plan za rješavanje krize.

U tim uslovima, navode izvori lista, Rusija je prinuđena da odgovori recipročno — protjera 30 radnika američke diplomatske misije u Rusiji i uvede recipročne sankcije prema američkoj imovini u Rusiji.

Moskva je saopštila i da ne želi da uvede ovakve mjere, ali da ne može da ostavi bez odgovora neprijateljski akt Vašingtona.

„Postoji preliminarni dogovor o održavanju sastanka u Sankt Peterburgu sa zamjenikom državnog sekretara SAD Tomasom Šenonom. Ako ni tada ne dođe do kompromisa, moraćemo da se odlučimo na ovakve mjere“, prokomentarisao je za „Izvestija“ predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, zbog „mješanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji“.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. „seoskim vikendicama“, stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i Ambasade Rusije u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina.

Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

Izvor: Sputnjik

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …