Naslovna RS/BiH Pred zatvaranjem 89 škola u Srpskoj

Pred zatvaranjem 89 škola u Srpskoj

Vlada Republike Srpske danas će razmatrati da li je potrebno ugasiti 26 centralnih osnovnih škola, 28 devetorazrednih i 35 petorazrednih područnih odjeljenja, zbog toga što je u njima upisan veoma mali broj učenika, rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević u intervjuu za “Glas Srpske“ .

Malešević je dodao da će se prilikom donošenja odluke o gašenju neke škole isključivo voditi time šta je najbolje za učenike.

Naglasio je da će prosvjetnim radnicima koji su zaposleni u školama koje treba da budu ugašene pokušati da pronađu mjesto u drugim školama.

* GLAS: Koje su to škole koje bi mogle biti zatvorene?

MALEŠEVIĆ: Ima nekoliko odjeljenja koja su se praktično već i sama ugasila, jer godinama ne bilježe upis djece. Primjer za to su škole u Gornjim Vijačanima, potom u mjestu Babešnica kod Modriče. Škole sa jednim đakom u odjeljenju su uglavnom u Hercegovini.

* GLAS: Šta će biti sa prosvjetnim radnicima u školama koje budu zatvorene?

MALEŠEVIĆ: Svim osnovnim školama poslali smo dopis da ne primaju nove radnike, dok ne vidimo da li će nekom učitelju ili nastavniku biti zatvoreno područno odjeljenje. Moraće prvo njima ponuditi zaposlenje.

* GLAS: U toku su analize za uvođenje kineskog jezika. Na koji način će izvođenje nastave biti realizovano? Imamo li neophodan kadar?

MALEŠEVIĆ: Plan je da kineski bude uveden u osnovne škole gdje postoji interesovanje djece i to kao fakultativni predmet. Imamo dovoljno kadra, školovanog u Istočnom Sarajevu. Ako nam bude potrebno još predavača, kineska ambasada u BiH bi iz Kine dovela kadrove koje bi plaćala, kao što će plaćati i nastavnike koji će biti angažovani u idućem periodu.

* GLAS: Iz Republičkog pedagoškog zavoda RS kazali su da bi osnovci od iduće školske godine trebalo da uče o stradanju srpskog naroda u proteklim ratovima. Hoće li Ministarstvo dati saglasnost za to?

MALEŠEVIĆ: Nisam još dobio zahtjev, ali ne vidim problem da se u školama u RS izučava stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu. To je genocid počinjen nad Srbima u Jasenovcu i naše škole po uzoru na Jad Vašem prošle su obuku i njihov pristup izučavanja genocida.

* GLAS: Na koji način će biti riješeno pitanje ovog dijela nastave za đake iz druga dva konstitutivna naroda?

MALEŠEVIĆ: To je nastavni plan i program, kao što i u određenom broju škola postoji nacionalna grupa predmeta. Tamo gdje ih nema ovo će biti predmet kao i svaki drugi.

* GLAS: U Srbiji se govori o ukidanju prijemnih ispita na fakultetima. Postoji li šansa da se tako nešto desi i kod nas?

MALEŠEVIĆ: Trenutno smo u projektu koji vodi Britanski savjet u BiH, a jedna od komponenti tog programa je i državna matura u srednjim školama. Ići ćemo ka njenom uvođenju, čiji bi rezultati u stvari bili prijemni ispiti na fakultetima.

* GLAS: Kada bi to moglo da se desi?

MALEŠEVIĆ: Za četiri godine. Dio ljudi je već obučen za to i polako se spremamo, tako da će sljedeća generacija koja se upiše u prve razrede srednjih škola imati državnu maturu, umjesto prijemnih ispita na fakultetima.

* GLAS: Ministarstvo prosvjete i kulture RS dobilo je mišljenje sa rezervom za poslovanje u 2016. godini, jer su revizori utvrdili da je budžet prekoračen za oko deset miliona maraka, a znatan dio tog iznosa otišao je na lična primanja. Smatrate li da je to neodgovorno, s obzirom na to da dio prosvjetnih radnika tvrdi da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad?

MALEŠEVIĆ: Revizorski izvještaj godinama nije bio bolji i prenesene informacije da je Ministarstvo prosvjete prekoračilo budžet za oko deset miliona i nisu baš takve. Sa sindikatima smo za dugove prema radnicima potpisali sporazume za oko 7,3 miliona. Riječ je o dugovanjima od 2011. do 2016. za prevoz, rađanje djeteta, smrt u porodici i sl.

Godinama su ovi dugovi gomilani i dogovoreno je da ih isplaćujemo u ratama. U momentu kada je vršen revizorski presjek, 28. februara, mnoge od tih obaveza nisu bile plaćene, ali jesu kasnije, tako da tih dugovanja u stvarnosti i nema. Bilo je problema i sa knjiženjem i treba imati na umu da opslužujemo 397 ustanova, što je daleko više nego ostala ministarstva i kao ministar teško mogu kontrolisati sve te ustanove. Nemamo odstupanja od zakona i krivične odgovornosti, tako da smo zadovoljni izvještajem.

* GLAS: Gotovo u isto vrijeme sa objavljivanjem revizorskog izvještaja, pojavila se i informacija da Ministarstvo kupuje novi automobil od oko 115.000 KM. Da li je nabavka vozila po toj cijeni u ovom periodu moralno opravdana?

MALEŠEVIĆ: Zaključkom Vlade RS od 15. maja ove godine regulisano je da se za potrebe premijera i ministara, kroz postupak javnih nabavki može nabaviti po jedno vozilo visoke klase.

Ministarstvo prosvjete se odlučilo za nabavku novog vozila, jer je postojeće namijenjeno za službena putovanja ministra proizvedeno 2007. godine i u nezadovoljavajućem je tehničkom stanju. S obzirom na to da je „audi A6“ koji se koristi za moja službena putovanja prešao 420.000 kilometara, njegovo održavanje je neekonomično i potrebno je nabaviti novo vozilo.

* GLAS: Kakve smjernice je dala eksterna provjera znanja učenika? Da li je ona korak ka uvođenju male mature?

MALEŠEVIĆ: Malu maturu uvodimo od iduće godine, ali ne u sve škole, zato što frontalno uvođenje novina nije dobro i nosi greške, koje kroz eksperimentalno uvođenje možemo otkloniti. Malu maturu kroz zakon treba „ugraditi“ kao kriterijum za upis u srednje škole.

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …