Naslovna RS/BiH Budžet Srpske se ne puni po planu, dugovi “pojeli” prihode od PDV-a

Budžet Srpske se ne puni po planu, dugovi “pojeli” prihode od PDV-a

Zbog otplate dugova u kasi Republike Srpske ostaje sve manje novca. Plan Vlade da to pokrije rastom prihoda od PDV-a u prvoj polovini godine potpuno je propao, jer je Srpska na račun dobila 16 miliona više nego 2016.godine, što je tek oko 40 odsto planiranog povećanja.

U Upravi za indirektno oporezivanje nadaju se da će to ispeglati u drugoj polovini ove godine i ispuniti planove entitetskih Vlada, jer rast u prvih šest mjeseci nije bio dovoljan da se pokriju veće rate za otplatu duga.

“Tako da je praktično ovaj rast prihoda zatvorio da tako kažem, porast rata spoljnog duga koje imaju i Federacija i Republika Srpska. Već u sljedećem mjesecu očekujemo da će praktično, da tako kažem, taj nekakav minus sredstava koji je direktno legao na račun i Federacije i Republike Sprske biti anuliran2, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Republika Srpska ove godine računa da će od indirektnih poreza na račun dobiti oko 80-ak miliona maraka više nego prošle godinem, iako je za šest mjeseci dobila svega 16. To izaziva lančane probleme kako u budžetu države tako i u kasi opština i gradova koje dodatno komplikuju veće rate za otplatu ino duga.
“Dugovi nas guše i situacija je neizdržaiva” poručuje opozicja, dok vlast poručuje da je situacija pod kontrolom.

“Iz godine u godinu raste kreditno zaduženje Republike Srpske i postavlja se ključno pitanje zašto Vlada vodi lošu ekonomsku politiku. Jer kako tumačiti da je prije šest godina svega 15 posto izvornih prihoda, a ove godine čak 46 odsto izvornih prihoda. To je jedna nesnošljiva ekonomska situacija”, kaže Branislav Borenović, lider PDP-a.

“Ako već slusate opoziciju onda pokušajte da čujete i neke ljude iz Svjetske banke koji kažu da mi nismo prezaduženi.U tom pogledu naša zaduženost nije neizdrživa. Mi radimo na restrukturisanju toga. Prosječna kamatna stopa zaduženosti oko 4,7 što je visoko. Mi pokušavamo da to smanjimo, da dobijemo neki grejs period na tome se vode neke aktivnosti, ali čak i da to ne uspijemo zaduženost RS nije ona koja ugrožava funkcionisanje”, pojašnjava Milorad Dodik, predsjednik RS.

Vlada Srpske najavila je restrukturisanje javnog duga, jer su rate za otplatu naredne godine još veće i premašuju cifru od 900 miliona maraka. Potencijalnog partnera u Vladi još nisu otkrili, a pokušaće da novim kreditima sa dužim rokom otplate zatvore postojeće, kako bi u budžetu ostalo više novca za tekuće potrebe.

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…