Naslovna Ugljevik Počeo kapitalni remont RiTE Ugljevik vrijednost 40 miliona maraka

Počeo kapitalni remont RiTE Ugljevik vrijednost 40 miliona maraka

Termoelektrana Ugljevik je 1. jula izašla iz pogona i time je započeo kapitalni remont koji će trajati devedeset dana. Kapitalni remont postrojenja termoelektrane se izvodi prvi put nakon 2010. godine.

U toku ovog remonta biće obavljeni i značajni investicioni zahvati, a termoelektrana će u tom periodu biti veliko gradilište, u kome će pored radnika preduzeća biti angažovano i oko petsto radnika raznih izvođačkih firmi.

“Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata – rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane, čija izgradnja je takođe počela nedavno. Vrijeme potrebno za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja je devedeset dana, tako da u vrijeme redovnog godišnjeg remonta, koji traje znatno kraće, ne bi mogla biti završena. Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona eura”, kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe Ugljevik.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu je, pored rekonstrukcije elektrofiltera, predviđen veliki obim investicionih zahvata na kotlovskom postrojenju od kojih su najvažniji:

-Zamjena međupregrijača pare 1, sa povećanom ogrevnom površinom, a vrijednost ovih poslova je 5,4 miliona maraka. Posljednjih godina je zbog pucanja cijevi usljed abrazije na međupregrijačima pare 1, termoelektrana imala trinaest neplaniranih zastoja.

-Veliki obim radova na plafonu kotlovskog postrojenja, širmovskim pregrijačima pare kao i u ložištu kotla u sve tri zone, nižoj, srednjoj i višoj.

Kapitalni remont generatora, prvi nakon sedam godina, će se raditi u skladu sa svim tehničkim zahtjevima, a naročita pažnja će se obratiti na sanaciju toplih mjesta na statorskom djelu (lim-paketi), zamjenu oštećenih štapova namotaja generatora.

Takođe će se izvršiti veći zahvati na turbini. Nakon realizacije nabavke vitalnih rezervnih djelova, otvorio se prostor za te zahvate: zamjenu lopatica na 34. stepenu cilindra niskog pritiska te 7. i 12. stepenu cilindra visokog pritiska, kao i kompletnu zamjenu zaptivanja cilindra niskog pritiska.

U remontu će se uraditi značajna zamjena “armature” u GPO i na kotlovskom postrojenju, zahvati na ventilatorima dimnih gasova, kanalima dimnog trakta, ugljenog praha, dozatorima, dodavačima uglja, itd. Većih radova biće i na spoljnim i pomoćnim objektima termoelektrane (naročito na rashladnom tornju i HPV-u), a radiće se i brojni drugi radovi koji su predviđeni planovima remonta.

O veličini investicionih i remontnih zahvata u ovogodišnjem kapitalnom remotu govori njihova ukupna vrijednost od oko 40 miliona maraka.

Stoga su u termoelektrani obavljene opsežne pripreme, kao bi se svi predviđeni radovi obavili u predviđenom roku sa jasnim termin planom koji treba da uskladi njihovo blagovremeno izvođenje.

“Nakon radova koje ćemo izvršiti u ovih devedeset dana, očekujemo značajno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja. Puni pozitivni efekat ovih zahvata će se pokazati u narednim godinama”, zaključuje Tasovac.

(ATV)

Prikaži još vijesti
Load More In Ugljevik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…