Naslovna RS/BiH Šumari prijete ponovo štrajkom

Šumari prijete ponovo štrajkom

Članovi predsjedništva jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP „Šume Republike Srpske“ , sa sastanka u Višegradu, poručili su poslovodstvu preduzeća i generalnom direktoru Ristu Mariću da prestane da se miješa u rad zvaničnog sindikata i pregovara s njim o pravilniku o radu.

„Ukoliko u roku od sedam dana ne povuku pravilnik o radu koji je ponovo donesen jednostrano bez pregovora sa sidikatom stupamo u generalni štrajk“, rekla je potpredsjednik ovog udruženja sindikata Slavica Elez.

Sindikalci su ogorčeni na aktivnosti poslovodstva „Šuma RS“ koje formira tkz. žuti, paralelni sindikat. Predsjednik Sindikalne organizacije ŠG „Birač“ iz Vlasenice Suzana Đurić kaže da direktor već dva mjeseca raznim načinima pritiska radnike da se učlane u novi „njegov“ sindikat.

„ Mi smo održali niz sastanaka na kojima smo pružili otpor direktoru na silne pritiske jer se dešavalo da se neposlušnim radnicima mijenjaju radna mjest, smanjuju koeficijenti i koriste drugi napadi na njih kako bi se naš sindikat oslabio“, dodala je Đurićeva.

Na sastanku u Višegradu je rečeno da je uprava firme kao vid pritiska na zvanični sindikat, u namjeri formiranja svog, uputila i dopis direktorima da se ukine sindiklana članarina.

„Mi imamo i dopis predsjednika novoformiranog sindikata, takozvanog žutog, koji je poslat svim gazdinstvima bez pečata i mislim da je to čista lakrdija“, rekao je za BN televiziju predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije „Šuma RS“ Dušan Marković.

Poruka sindikalaca rukovodstvu matičnog preduzeća je jasna i nedvosmislena – povucite pravilnik o radu koji ste sami napisali i po kome će radnicima plata biti umanjena za oko 150 КM ili slijedi totalna obustava rada.

(BN televizija)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…