Naslovna Region Crna Gora Crna Gora izbacila ćirilicu i ćirilično pismo

Crna Gora izbacila ćirilicu i ćirilično pismo

Ćirilično pismo i srpski jezik eliminisani su iz zvanične upotrebe, čime je prekršen Ustav Crne Gore koji garantuje ravnopravnost ćirilice i latinice, ocijenjeno je na okrugom stolu o temi „Nacionalna samosvijest i ćirilica“ koji je održan danas u Nikšiću.

Okrugli sto, koji su organizovali Crnogorsko–ruski kulturni centar, Institut za srpsku kulturu i Eparhija budimljansko-nikšićka, rezultiraće, kako je najavljeno, donošenjem deklaracije i zahtjevima za zaštitu Ustavom zagarantovanog statusa srpskog jezika i ćirilice, koja će biti upućena institucijama u Crnoj Gori.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko–nikšićki Јoanikije istakao je da je ćirilično pismo veza sa duhovnom i kulturnom tradicijom po kojoj se jedan narod prepoznaje i razumije druge kulture i darove drugih naroda.
„Kroz naše ćirilično pismo naslonjeni smo na veliku jelinsku kulturu i pismenost, jer je ćirilica nastala iz starog grčkog pisma uz uzimanje elemenata iz drugih kultura. Crna Gora je sva sazdana na ćiriličnoj tradiciji“, rekao je vladika Јoanikije.

On je napomenuo da se ne traži izbacivanje latinice, ali da moraju biti ravnopravno zastupljena oba pisma, kako garantuje i Ustav Crne Gore.

Izvor: SRNA

Prikaži još vijesti
Load More In Crna Gora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …