Naslovna Magazin Nauka i tehnologija Godišnje bogatiji za 9 milijardi $

Godišnje bogatiji za 9 milijardi $

Prošlo je pet godina kako se na američkoj berzi trguje akcijama „Fejsbuka“. Svake godine direktor kompanije Mark Zakerberg bogatiji je za devet milijardi dolara, a njegovo bogatstvo sada iznosi 62,3 milijarde dolara.

„Blumbergov“ Indeks milijardera stavlja Zakerberga na peto mesto najbogatijih ljudi na svetu, najviše zahvaljujući ceni akcije njegove kompanije, prenosi rts.rs.

„Fejsbukov“ debi na berzi nije bio ružičast. Investitori su počeli da se žale jer je u prvih tri meseca trgovanja na berzi, vrednost kompanije opala za 11,9 milijardi dolara.

Međutim, tada je situacija krenula da se poboljšava. Vrednost kompanije je do danas porasla za 282 odsto, najviše zbog povećanja broja korisnika na 1,3 milijarde, što iznosi 17 odsto svetske populacije. To je ujedno i povećanje broja korisnika za 50 odsto.

Zakerberg je omogućio investitorima da zarađuju od društvene mreže prodajući veb-prostor i korisničke informacije marketinškim agencijama.

Samo od toga profit je porastao prošle godine za 37 odsto. Vrednost „Fejsbuka“ se danas procenjuje na 426,5 milijardi dolara.

Mnogi smatraju da je za to najzaslužniji Zakerberg, za kojeg kažu da neumorno radi na inovacijama.

Uprkos svemu, američki milijarder 2015. godine potpisao je sa fondacijom „Bil i Melinda Gejts“ dogovor da će donirati 99 odsto svog bogatstva.

Izvor: RTS

Prikaži još vijesti
Load More In Nauka i tehnologija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …