Naslovna Region Hrvatska Hrvatska- HDZ osvojio većinu u 12 velikih gradova

Hrvatska- HDZ osvojio većinu u 12 velikih gradova

Vladajući HDZ osvojio je na jučerašnjim lokalnim izborima većinu u 12 velikih gradova, Socijaldemokratska partija u pet, dok Istarski demokratskih savez i Stranka rada i solidarnosti imaju većinu u po jednom gradskom vijeću, kao i dvije nezavisne liste, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati.

Rezultati urađeni na osnovu obrađenih 98,04 biračkih mjesta u Zagrebu pokazali su da je kandidat za gradonačelnika Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić osvojio 30,96 odsto glasova, dok je kandidatkinja koalicije sa SDP Anka Mrak Taritaš osvojila 24,41 odsto glasova, objavila je državna izborna komisija.
Kako se navodi, u Osijeku, Splitu i Rijeci obrađeno je 100 odsto biračkih mjesta.
U Osijeku, kandidat za gradonačelnika koga je predložila grupa građana Ivan Vrkić osvojio je 37,05, dok je kandidat HDZ-a Ivana Šojat osvojila 17,17 odsto glasova birača.
Najviše glasova u Splitu osvojio je Željko Kerum – 30,40, dok je Andro Krstulović Opara (HDZ) imao 26,10 odsto glasova.

U drugom krugu za gradonačelnika u Rijeci boriće se kandidat SDP i koalicije Vojko Obersnel i kandidat grupe glasača Hrvoje Burić koji su osvojili 40,88, odnosno 17,66 odsto glasova birača.
Među većim gradovima, u prvom krugu su izabrana četiri gradonačelnika iz redova HDZ-a: u Vukovaru je sa 61 odsto glasova potvrđen dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava, a ista situacija je i u Virovitici gdje Ivan Kirin ostaje gradonačelnik zahvaljujući 60 odsto glasova.

Gradonačelnik Krapine (HDZ) Zoran Gregurović osvojio je 58 odsto glasova, a novi zadarski gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) izabran je sa 51 procentom glasova. U prvom krugu lokalnih izbora Stjepan Kovač (SDP) izabran je za gradonačelnika Čakovca sa 56 odsto glasova, dok će prvi čovjek Pule i dalje biti Boris Miletić (IDS), pošto je u prvom krugu osvojio 51 odsto glasova. Novi gradonačelnici ostalih gradova, ali i manjih mjesta, znaće se poslije drugog kruga izbora.
U Hrvatskoj su održani lokalni izbori na kojima su građani odlučivali ko će biti u predstavničkoj i izvršnoj vlasti u naredne četiri godine.

Izvor: Agencije

Prikaži još vijesti
Load More In Hrvatska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…