Naslovna Magazin Smeštaj i usluge u Grčkoj nisu poskupeli

Smeštaj i usluge u Grčkoj nisu poskupeli

Predstavnici agencija za „Novosti“ analiziraju šta turiste čeka u zemlji Helena: Večera za šestoro – 80 evra. Mnoge agencije već potpisale ugovore s hotelijerima do 2021. godine.

CENOVNICI turističkih agencija za odmor u Grčkoj isti su kao i prošlog leta, a ni vanpansionska potrošnja nije veća nego lane, poručuju turistički radnici.

Na pragu svake turističke sezone u javnosti se vodi isti diskusija – da li je letovanje u Grčkoj poskupelo? Većina najpovoljnijih aranžmana za grčka letovališta prodata su još prošle jeseni, kao i polasci u predsezoni, pa dok ne počne objavljivanje „last minit“ ponuda, mnogima se čini da je zemlja Helena poskupela.

– Treba uvek imati u vidu da je većina agencija u septembru ugovorila smeštaj u fiksnom zakupu, i tu cene nisu povećavane – kaže Srđan Andrejević, vlasnik „Argusa“. – Naše su cene iste, a gde ćete jeftinije letovanje od letovanja za 39 evra, koliko koštaju prvi polasci za Sitoniju, Halkidiki, Katerini i Lefkadu. Agencije koje nemaju smeštaj u fiksnom zakupu zavise od cena koje daju hotelijeri, a oni će uvek tražiti više novca kada prodaja ide dobro. Ni vanpansionska potrošnja nije poskupela, jer sam prošlog četvrtka s petoricom kolega večerao u Grčkoj, a ukupan račun je bio 80 evra.

Andrejević prodaje aranžmane za Grčku tri decenije i kaže da su svake godine partneri pokušavali da podignu cenu za oko tri odsto, dajući dobre razloge za to. Međutim, kaže i da to isto rade i Turci, Španci, Italijani… On, međutim, veruje da naredne godine treba očekivati više cene u letovalištima na Jonskom moru, jer su puna engleskih i nemačkih turista, a još uvek nemaju konkurenciju na drugim destinacijama.

I u „Viva travelu“ tvrde da aranžmani za Grčku nisu poskupeli, jer su cenovnici precizirani još prošle godine, ali da turisti drugačije posmatraju cenovnik.

– Grčka je poskupela samo u agencijama koje se nisu prošle godine dogovorile o ceni, dok su mnogi ugovorili kapacitete do 2021. godine, i tu neće biti promena – ističe Jelena Milanović, vlasnica agencije „Viva travel“. – Grčka nije poskupela, ali mnogi imaju takav utisak kada vide da 240 evra košta paket-aranžman za Rimini u hotelu sa tri zvezdice sa avionskim prevozom, koliko staje i apartman u Grčkoj u špicu sezone. Ako 10 noćenja i avionski prevoz za Krit koštaju 249 evra, naravno da vam onda Halkidiki deluje skupo.

Slično misle i u „Fibula er travelu“, gde kažu da su vanpansionske cene na Rodosu, Kritu i Krfu iste kao i u Beogradu.

– S obzirom na to da 299 evra koštaju avionski prevoz i 11 dana na Rodosu ili Krfu sa uslugom „sve uključeno“, ne možemo da kažemo da je Grčka poskupela – naglašava Zlatan Savković iz „Fibule“. – U našim agencijama su paket-aranžmani prilagođeni platežnoj moći naših putnika.

Povoljni aranžmani mogu da se nađu i za severni deo Grčke, ali predsezona i postsezona su uglavnom – prodate.

– Ukoliko je nekom 159 evra za prevoz, smeštaj, klima-uređaj i peškire na Pefkiju u julu i avgustu skupo, onda neka nađe letovalište u drugoj zemlji gde je jeftinije – kaže Ivana Kuburović iz agencije „Altamarea“. – U Grčkoj jedan evro košta karton od šest flaša vode, i to je sigurno jeftinije nego kod nas. Nedavno je kolega na Eviji za 150 dinara kupio četkicu i pastu za zube, što je apsolutno nemoguće naći po toj ceni kod nas.

Izvor:Večernje novosti

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Danas je veliki četvrtak

    Pravoslavni vjernici danas će obilježiti Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljed…
  • Danas su Mladenci

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih čet…
Load More In Magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …