Naslovna RS/BiH Iako je najavljeno 500 otkaza, 1.000 radnika Željeznica RS ostaje bez posla

Iako je najavljeno 500 otkaza, 1.000 radnika Željeznica RS ostaje bez posla

Iako je prvobitno najavljeno da će u prvom kvartalu iduće godine Željeznice RS smanjiti broj zaposlenih za oko 500, što je rukovodstvo opravdalo novom sistematizacijom i modernizacijom preduzeća, ta cifra je uduplana.
Naime, ​Vlada Republike Srpske je, na posljednoj sjednici prihvatila Informaciju o trenutnom stanju projekta restrukturisanje „Željeznica Republike Srpske“ i prijedloga daljih aktivnosti.

Osnovni cilj projekta restrukturisanja „Željeznica Republike Srpske“ je, kako je obrazloženo, unapređenje operativne efikasnosti i postizanje finansijske održivosti. Projekat treba da se realizuje kroz tri komponente: vlasničko, finansijsko i organizaciono restrukturiranje, koje su međusobno povezane.

Prema projektu, predviđeno je da Vlada RS postane stopostotni vlasnik Željeznica, što sada nije slučaj, jer oko 21 posto drže mali akcionari.

Planirana je i redukcija broja zaposlenih za oko 1.000, što opet neće biti dovoljno jer su analize Svjetske banke pokazale da u ŽRS ima oko 1.500 radnika više. Trenutno ih je zaposleno oko 3.000.

Ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić, predložio je formiranje koordinacionog odbora za ovaj projekat koji će činiti predstavnici jedinice za implementaciju, predstavnici ŽRS, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Svrha Koordinacionog odbora jeste da koordiniše rad navedenih ministarstava s ciljem što bržeg i efikasnijeg ostvarenja planova u pogledu stvaranja neophodnih pretpostavki za formalno otpočinjanje procesa restrukturiranja.

„S obzirom na postojeće stanje u Željeznicama Republike Srpske, obimnost poslova koje donosi restrukturisanje, te opredjeljenost Vlade Republike Srpske i Uprave ŽRS da se proces restrukturiranja uspješno okonča, neophodno je što prije početi sa stvaranjem zakonskih i drugih pretpostavki za formalno pokretanje procesa restrukturisanja, uzimajući u obzir potrebu da se u svakom koraku prije i nakon početka restrukturisanja vrši ušteda na troškovima koje taj proces sa sobom nosi, a što se najviše odnosi na pitanje radne snage“, saopćeno je iz Vlade RS.

Izvor: klix.ba

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…