Naslovna RS/BiH Bitka za akcije biće nastavljena

Bitka za akcije biće nastavljena

„Izrael investment grupa“ i „Arselor Mital“ saopštile su da ne odustaju od kupovine većinskog paketa akcija u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ uprkos tome što je propao i četvrti pokušaj prodaje.

Narodna skupština RS u srijedu nije podržala Vladinu odluku da akcije proda „Izrael investment grupi“ za 92 miliona KM, iako je ona za skoro 30 miliona bila viša od „Arselor Mitalove“.

Direktor „Izrael investment grupe“ Evgenij Zotov rekao je da neće odustati od kupovine akcija i da će procijeniti nekoliko opcija i odlučiti o sljedećim koracima.

– Uložili smo mnogo vremena i energije u ovaj posao i nećemo tako lako odustati – istakao je Zotov.

Gledajući skupštinsko razmatranje odluke o prodaji akcija, Zotov kaže da se utisak da opozicija direktno želi da smijeni Vladu i razbije vladajuću koaliciju, te onemogući RS finansijsku injekciju u budžetu.

– „Arselor Mital“ je svim sredstvima branio svoj monopolistički položaj i prekršaje koje su počinili u proteklih 12 godina. Trodnevni protesti radnika su bili dobro organizovani i finansirani o čemu govori korišćenje autobusa i dampera. DNS je branio monopolistički položaj i interese „Arselor Mitala“ – rekao je Zotov i ponovio da je „Izrael investment grupa“ imala dobre namjere, nudeći projekat razvoja rudnika i prijedorskog područja.

„Arselor Mital“, koji je za akcije ponudio 63,3 miliona maraka, saopštio je da očekuje detaljne instrukcije za sljedeću fazu u procesu prodaje akcija „Ljubije“ u nadi da će Vlada bez daljeg odgađanja priznati prava kompanije na eksploataciju rude u rudniku „Ljubija“.

– Čvrsto vjerujemo da je ponuda naše kompanije za sticanje prava na udio u kapitalu rudnika jedina održiva i ostvariva opcija koja bi obezbijedila dugoročnu budućnost za rudarsku industriju na području Prijedora. Odluka Narodne skupštine predstavlja pravi korak naprijed – naveo je „Arselor Mital“.

Narodna skupština RS nije dala saglasnost na odluku Vlade o prodaji 64,99 odsto akcija „Ljubije“. Za prodaju akcija glasalo je 39, protiv 34, a suzdržano je bilo sedam poslanika. Ključnim se ispostavilo protivljenje DNS-a čiji poslanici nisu glasali „za“ kao njihovi koalicioni partneri iz SNSD-a i SP-a, te odluka poslanika koalicije „Domovina“ da budu uzdržani.

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…