Naslovna Region Suprotni stavovi u SB UN-a

Suprotni stavovi u SB UN-a

Raspravu ambasadora država čnaica SB UN o situaciji na KIM obilježili su suprotstavljeni stavovi o potrebi daljeg angažovanja Unmika, statusu i napretku Kosova ali i jednoglasan poziv na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dok su Rusija i Kina istakli porebu daljeg snažnog angažovanja Misije UN na Kosovu, SAD i zapadne zemlje su ocijenile da je Unmik potrebno postepeno gasiti a izvještaje o KiM prorediti.

Predstavnik Rusije u UN Vladimir Sofronkov upozorio je danas da je dijalog Beograda i Prištine već mjesecima u ćorsokaku, da su odnosi između Beograda i Prištine pogoršani i da nema povjerenja, a odsustvo pritiska Brisela vodi ka tome da Priština radi šta hoće i ne bira riječi.

Takođe, rekao je on, neprihavtljivo je prebacivati odgovornost za situaciju u dijalogu na Srbiju jer je situacija obrnuta.

Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.

To je, prema njegovim rečima, ilustracija duplih standarda kada je riječ o stranama u sukobu u bivšoj Jugoslaviji.

– Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova – rekao je Safronkov, podsjećajući da je od izveštaja Dika Martija prošlo više od šest godina.

– Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, što – kako je rekao – Haški tribunal nije uspio da uradi, podsjetivši da je Haradinaj pred tim sudom dva puta oslobođen a poznato je koliko svjedoka protiv njega nestalo ili nastradalo.

On ukazuje da politička kriza u pokrajini pokazuje stanje kosovskih institucija, podsjeća na fizičke napade na Srbe, otimanje i uništavanje imovine, i slučaj imovine SPC u Dečanima uprkos odluci suda.

Radikalizam i regrutovanje boraca koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani IS takođe je jedan od problema, kaže Sofronkov.

– Zbog svega toga je kontraproduktivno smanjiti osoblje i budžet Unmika. Unmik ima ključnu ulogu na Kosovu. Zato nema potrebe da se mijenja praksa kvartalnih sastanaka u SB UN – zaključio je on.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume zabrinutost Srbije po pitanju Kosova, rekao je ambasador te zemlje pri SB UN.

Predstavnik te zemlje je ocijenio da bezbjednosna situacija na Kosovu ostala relativno stabilna, ali je dodao da neka pitanja ostaju neriješena.

Takođe je izrazio nadu da će sve strane ostati posvećene opštem pravcu političkog rješavanju pitanja i primijeniti što prije postignute dogovore.

Kina smatra da SB UN treba da zadrži svoju pažnju na Kosovu, i podržava rad Unmika.

Predstavnica SAD, Mišel Sison, pozvala je na smanjenje Unmika, koji je, kako je ocijenila ispunio svoju misiju s obzirom na napredak Kosova tokom proteklih 18 godina i dodala da period izvještavanja o radu Misije treba produziti sa tromjesečnog na šestomjesečni ili još duži vremenski raspon.

– SAD i sve veći broj članica SB smatraju da Misiju UN treba polako gasiti jer je ispunila svoj mandat – rekla je ona.

Prema njenim rečima, Unmik i dalje ima previše osoblja i sredstava zato, kako je rekla, čudi što Misija UN nastavlja da traži sredstva za programe poput vladavine zakona i ljudska prava koji su već postali suvišni, s obzirom na rad Euleksa i napredak posignut na KiM.

– Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, SAD pozivaju dvije strane da primijene postignute sporazume i da aktivnije rade na normalizaciji odnosa – dodala je predstavnica SAD.

Osvrćući se na događaje Račku o kojima je govorila ministarka Kuburović, ona je rekla da su tijela u Račku svjedočanstvo o zločinima koji su se tamo dogodile a da su forenzički izvještaji međunarodnih posmatrača iz tog vremna bili jasni, pozvavši na „uzdržanost od ovakve vrste istorijskog revizionizma“.

Ona je takođe pozvala aktuelne lidere u regionu da izbjegavaju zapaljivu retoriku i da se usredsrede na ekonomski razvoj.

– Granice na Balkanu su definisane i čvrste – zaključila je ona i ponovila podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama uključujući UN.

Ambasador Italije istakao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna i da se može postići kroz dijalog. Važni i konkretni rezultati su postignuti, smatra on, dodajući da je potreban dosljedan napor da se reaktiviraju ti razgovori.

Pozvao je Prištinu da zbog izbora ne zanemari primjenu sporazuma uključujući onaj o Zajednici srpskih reformi.

S obzirom na napredak koji je postignut na KiM i on je pozvao da se revidira uloga Unmika u bliskoj saradnji sa drugim međunarodnim organizacijma koje su aktivne u regionu.

– Podržavamo takođe prijedlog da se revidira učestalost izvještaja o KiM – dodao je on.

Ambasador Švedske ocijenio je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna.

On je pozvao obje strane da se uzdrže od zapaljive retorike i angažuju u primjeni dogovora iz Briselskog dijaloga kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Švedska, kako je dodao, smatra da su UN i Unmik dale neprocjenjiv doprinos na Kosovu, ali bi istovremeno pozdravila smanjenje misije i sredstava za njeno finansiranje kao i podnošenje izvještaja generalnog sekretara UN na šest mjeseci.

(Tanjug)

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…