Naslovna Magazin Kultura Osam srpskih filmova na Kanskom festivalu

Osam srpskih filmova na Kanskom festivalu

Ova godina će biti jedna od najuspješnijih za srpsku kinematografiju na Kanskom filmskom festivalu, jer će biti prikazano osam filmova domaće produkcije.

U okviru programa ACID TRIP biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok je u zvanični program Kan klasik uvršten film „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Petrovića, koji se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine „koji su stvarali istoriju Kanskog festivala“.

Petrovićev film se prikazuje na inicijativu Јugoslovenske kinoteke i u tu svrhu Kinoteka je ove godine izradila novu kopiju „Skupljača perja“ koji je 1967. godine nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu. Biće to prvi srpski film u programu Kan klasik, a našao se u društvu kanskih laureata kao što su „La Bataille du rail“ Renea Klemana, „Nadnica za strah“ Anri-Žorža Kluzoa, „Uvećanje“ Mikelanđela Antonionija, „Sav taj džez“ Boba Fosa, „Čovjek od mramora“ Andžeja Vajde, „Јol“ Јilmaza Gineja, „Balada o Narajami“ Šoheia Imamure.

Film „Skupljači perja“, snimljen u produkciji „Avala“ filma iz Beograda, jedan je od najznačajnijih Petrovićevih filmova u kojem su značajne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Gordana Јovanović, Bata Živojinović, kao i Mija Aleksić i Rahela Ferari.

Projekcija Petrovićevog filma zakazana je za 24. maj u dvorani „Bunjuel“, a prisustvovaće i Olivera Katarina. U okviru programa ACID TRIP 1:Serbia, Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih. Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove „Tranzicija“ Milice Tomović, „Kamen u ruci“ Stefana Ivančića, „Izlaz u slučaju opasnosti“ Vladimira Tagića, „Dos patrias“ Koste Ristića i „If I Had It My Way I Wouldd Never Leave“ Marka Grbe Singa.

Dugometražni film „Vlažnost“ Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a „Rekvijem za gospođu Ј“ Bojana Vuletića 21. maja. Sve projekcije biće u bioskopu Aleksandar Treći, a njima će prisustvovati autori filmova.
U Kanu će tokom festivala biti potpisan ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, koji je proistekao iz bliskih veza dvije zemlje u oblasti kinematografije i tradicije kulturne saradnje, kao potrebe za jačanje bilateralnih odnosa u cilju podsticanja transfera znanja i razmjene dobrih praksi.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte. Јovana Nikolić će u okviru programa Producenti na potezu predstaviti projekat dokumentarnog filma „Crna svadba“ koji režira Dragan Nikolić.

Milan Stojanović će u okviru Producentske mreže predstaviti projekat novog igranog filma u režiji Ivana Ikića, melodramu „Korisnici“.

Izvor: B92

Prikaži još vijesti
Load More In Kultura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…