Naslovna Region Dan borbe protiv homofobije i transfobije

Dan borbe protiv homofobije i transfobije

Beograd — Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se danas u više od 120 zemalja, a niz manifestacija biće organizovan i u gradovima Srbije.

Gej strejt alijansa (GSA) danas će dodeliti nagradu „Duga“ za 2016/17. godinu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

U konkurenciji su televizija N1 Beograd, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, Opština Vračar, glumac Nebojša Glogovac i dramaturškinja Olga Dimitrijević.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu i potpisnice Memoranduma o saradnji u Skupštini grada Beograda od 15.00 časova organizovaće svečanost kojom će obeležiti taj dan.

Memorandum o saradnji, pored Gradske uprave, potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda – Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, zaštitnik gradjana grada Beograda, organizacija Gejten LGBT, Udruženje AID+, Haver Srbija, AS centar.

U Novom Sadu će od 11.00 do 13.00 časova grupa „Izadji“ prikazati performans pod nazivom „I ja sam tu“ u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, dok će od 17.00 biti organizovana radionica „Knjiga vas posećuje“ u OPENS Omladinskom klubu.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba.

Na taj dan, 1991. godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Izvor:B92

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PREPORUČUJEMO

Dačić: Bilo bi dobro kada bi došlo do trajnog rješenja s Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi bilo dobro kada bi se došlo do…