Naslovna Region Agrokor će bankrotirati 1. juna?!

Agrokor će bankrotirati 1. juna?!

Hrvatski ekonomski analitičar Ratko Bošković kaže da firme poput Zvečeva, Borova, Petrokemije, Algoritma i Agrokora tonu u dugovima, jer se nisu uspjele modernizovati, i dodaje, da su ipak ekonomski pokazatelji za Hrvatsku pozitivni.

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj su brojna preduzeća koja će se naći u problemima zbog stanja u Agrokoru, između ostalih, i poznati konditorski proizvođač Zvečevo.
On navodi da vanredna uprava Agrokora kaže da može da podmiri tekuće troškove, dobavljače i radnike, međutim nema kapaciteta da plaća dugove nastale prije njenog dolaska. Kaže da je veoma malo podmireno starih dugova, od osam do 10 odsto.
U problemima su i preduzeća čiji je Konzum bio kupac, jer nemaju velike rezerve s kojima bi mogle preživjeti. Smatra da ta preduzeća nemaju rješenja za rješavanje duga, što bi moglo izazvati do finansijsku paniku koja se preliva u realnu ekonomiju i potrošnju. „Kad krene lavina i propadanje, teško je to zaustaviti“, zaključio je Bošković.

Bankrot Agrokora 1. juna

– Prvog juna će se shvatiti da je Agrokor zaista pao u bankrot. Tada ističe krajnji rok kad je trebalo da plati kamatu jedne svoje velike obveznice od 300 miliona evra – rekao je Bošković i dodao da su posljedice neplaćanja tih kamata tužbe.
– Vlasnici tih obveznica pokrenuće tužbe na sudu u Njujorku, jer su one izdane prema zakonu američke savezne države Njujork i oni će te tužbe dobiti. Provpđenje tih presuda u Hrvatskoj je krajnje neizvjesno – rekao je Bošković i dodao da je izvjesno da će se te tužbe „preliti u politički pritisak Amerike ili Rusije da se tim povjeriocima ispune njihova prava“.
Postaviće se pitanje plaćanja dugova Agrokora prema dobavljačima u Hrvatskoj i neplaćanja stranim povjeriocima, smatra Bošković i kaže: „U ovom trenutku neko bi već sada morao imati jasan plan oko pregovaranja s inostranim povjeriocima. Tražiće se jak pregovarač sa hrvatske strane“.
Bankrot Agrokora je, prema Boškovićevom mišljenju, neizbježan.

Izvor: Indeks

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…