Naslovna Region UVOZ ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Sertifikat uslov

UVOZ ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Sertifikat uslov

Zabunu je stvorio i Istok Seljak, jedan od najzaslužnijih što će i naša zemlja biti uključena u elektrifikaciju koridora od Ljubljane, preko Zagreba i Beograda, do Skoplja.

INFORMACIJA koja se mesecima provlači kroz medije i društvene mreže i koju javnost uzima zdravo za gotovo – da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj se ne može registrovati električni automobil, jednostavno nije tačna.

Zabunu je stvorio i Istok Seljak, jedan od najzaslužnijih što će i naša zemlja biti uključena u elektrifikaciju koridora od Ljubljane, preko Zagreba i Beograda, do Skoplja, kada je prilikom postavljanja prvog superpunjača za električne automobile ispred Mašinskog fakulteta rekao da, nažalost, u Srbiji još nije moguće registrovati automobil na struju.

Dilemu razrešava Dragan Škrnjić, direktor Eko-Kluba Srbija i organizator „Tesla relija“, nadmetanja električnih i hibridnih vozila.

– Moguće ih je registrovati, i u Srbiji ima već više desetina električnih vozila – rekao je Škrnjić. – Potrebno je samo da ta vozila, baš kao i sva druga s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ispunjavaju određene uslove.

Osnovni uslov je, objašnjava, da vozila poseduju COC sertifikat. To je dokument koji izdaju ovlašćene evropske ustanove – laboratorije, kao dokaz da je automobil saobrazan evropskim bezbedonosnim, ekološkim i drugim propisima u vezi sa automobilima.

Elektromobila u Srbiji zasada nema u većem broju, zbog nemogućnosti pristupanja fondovima EU za subvencionisanje kupovine (koriste ih Slovenija, Hrvatska i druge, bogatije zemlje), ali i zbog slabo razvijene mreže punjača.

KINEZI

PROŠLE godine je najavljena montaža jeftinih električnih automobila iz Kine. Jedan od nosilaca projekta koji nije ralizovan bio je Dragan Škrnjić.

– Kupili smo od Kineza prvi kontingent elektrovozila za unapred poznate kupce, ali je kineski partner odustao od dobijanja upravo COC sertifikata, pa je projekat odložen – kaže Škrnjić.

Izvor: Večernje novosti

Prikaži još vijesti
Load More In Region

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…