Naslovna Magazin Zdravlje Kako spriječiti anemiju

Kako spriječiti anemiju

Da biste se izborili sa anemijom, u jelovnik uvrstite raznovrsnu ishranu životinjskog i biljnog porekla bogatu svim neophodnim sastojcima.

OKO 40 odsto populacije ispoljava simptome anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Najugroženije su žene u vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, omladina, školska i predškolska deca. Anemična deca su manja od svojih vršnjaka.

Malokrvne osobe prati umor, slabost, vrtoglavica, bledilo, glavobolja, titranje pred očima. Sklone su razdražljivosti, gube apetit, opada im kosa, lome se nokti, a kod tinejdžerki dolazi i do prestanka menstrualnog krvarenja.

Da biste se izborili sa anemijom, u jelovnik uvrstite raznovrsnu ishranu životinjskog i biljnog porekla bogatu svim neophodnim sastojcima, a posebno gvožđem (kopriva, spanać). Uzimajte sredstva za podsticanje lučenja sokova za varenje i poboljšanje apetita. Hranu ukusno spremajte i delite u pet obroka.

Pored raznovrsne ishrane važan je i boravak na planini. Planinski vazduh i nadmorska visina utiču na relativno brzo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, koji doprinose bržem oporavku organizma.

Novosti
foto:internet

Prikaži još vijesti
Load More In Zdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PREPORUČUJEMO

Djetinjci: Zašto treba vezivati djecu?

Vezivanje djece ima višestruku simboliku, a i uči ih da budu dobra i štedljiva. Srpska pra…