Naslovna Magazin ČUDO NEVIĐENO! Iskopan srpski svetac koji nije ISTRULIO ni posle 82 godine

ČUDO NEVIĐENO! Iskopan srpski svetac koji nije ISTRULIO ni posle 82 godine

Iako je sahranjen pre više od osam decenija godine, prvi srpski episkop u Americi u rukama i dalje čvrsto drži krst.

Naime, pre desetak dana otkrivene su mošti episkopa Mardarija Uskokovića koje su se nalazile u crkvi manastira Svetog Save u Libertivilu, Ilinoj, od decembra, 1935. godine kada je tu sahranjen, a otvaranjem groba utvrđeno je da su njegove mošti netruležne!

Prema svedočenju sveštenika Nikolaja Kostura predsedavajućeg Ligurgijskog pododbora za proslavu Svetog Mardarija mošti su iz groba izvađene 5. maja, a u tim momentima pojane su pashalne himne i tropar ”Hristos voskrese”, po srpskom i ruskom napevu, zbog duboke ljubavi i posvećenost Svetog Mardarija ovim slovenskim tradicijama.

– Oci Serafim i Nikolaj, pojući tropar ”Hristos voskrese”, izvadili su mošti iz groba. Mošti su bile lagane i odmah položene u privremeni metalni kovčeg, gde su pregledana stopala kao jedini vidljivi deo tela u tom trenutku. Kosti na stopalama su imala zlatno žutu boju. U rukama Svetog Mardarija bio je krst koji je i dalje držao čvrsto. Povukavši rukav sakosa, ukazale su se ruke Svetog Mardarija koje su bile u potpunosti očuvane. Jasno su bile vidljive koža, nokti i dlake, i u tom trenutku je postalo sasvim očigledno da se radi o netruležnim moštima, a ne samo o kostima – svedoči, sveštenik Nikolaj Kostur, a objavljeno je na sajtu SPC.

Dodaje se da je potom telo Svetog Mardarija izvađeno iz privremenog metalnog sanduka i položeno na dva stola koji su unapred pripremljeni za pregled i pranje svetih moštiju.

– Pažljivo su skinuti odežde i odelo, od kojih su neki delovi morali biti odsečeni kako mošti ne bi bile oštećene ili pomerene. Celom poslu je pristupljeno sa najvećim poštovanjem i pažnjom, dok su sveštenici celo vreme pojali tropar Svetom Mardariju i druge pashalne himne. Potom su mošti pomazane nardovim uljem po upustvima koje je došlo iz sveštenog manastira Hilandara. Posle pomazivanja boja kože se promenila u tamnobraon. Posle pranja i pomazivanja Svetiteljeve mošti su umotane u pamuk i lan, tako da ih je lakše pomerati i premeštati. Potom su svete mošti privremeno obučene u stihar do punog odevanja za svepravoslavnu proslavu u julu 2017. godine. Njegovo lice je prekriveno lanom, a telo je položeno u privremeni metalni kovčeg – naveo je sveštenik na kraju.

SPC ga proglasio za sveca

Sveti Arhijerejski Sabor je na svom redovnom zasedanju, 29. maja 2015. godine ime episkopa Mardarija uneo u Kalendar Svetih SPC. Kao stalni dan godišnjeg spomena Episkopa Mardarija određen je 12. decembar. Mardarije Uskoković je bio prvi srpski episkop u Americi koji je sagradio Srpski pravoslavni manastir Svetog Save koji se nalazi u Libertivilu u SAD-u. Episkop Mardarije je pravio velika odricanja, pa je u to doba nastala izreka ”Crkvu gradi, umire od gladi”. Zemljište na kome je manastir sagrađen kupio je episkop Mardarije Uskoković.

Izvor: Kurir

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Danas je veliki četvrtak

    Pravoslavni vjernici danas će obilježiti Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljed…
  • Danas su Mladenci

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih čet…
Load More In Magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

APEL ZA POMOĆ MALOJ TEODORI IZ UGLJEVIKA

Šestogodišnjoj djevojčici Teodori iz Ugljevika, kojoj je dijagnostifikovana cerebralna par…