Naslovna RS/BiH Bijeljina Sudija djelovala mimo zakona

Sudija djelovala mimo zakona

Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac privremeno je suspendovana sa ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva.

Optužnicu podignutu 10. aprila, koja je tereti da je kao sudija u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. aprila, a potom je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH donijela odluku o suspenziji do okončanja krivičnog postupka.

Zakon je, prema navodima optužnice, prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala iako on nije sa područja mjesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. aprila 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim preduzećima – u Rudniku olova i cinka „Sase“ Srebrenica, u „Panafleksu“ Bijeljina, Fabrici glinice „Birač“ Zvornik, Fabrici šećera Bijeljina, te u firmi „Leder“ Bijeljina.

Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvo.

Navedeno je da je rješenje o imenovanju donijela dan prije stupanja na snagu tog zakona 25. januara da bi izbjegla njegovu primjenu.

Nađ-Mađarac je od 10. juna 2010. do kraja 2016. godine Petrovića imenovala za stečajnog upravnika u „Poljoprivredniku“ Bratunac, te u firmama iz Zvornika „Inžinjering“, „Prerada sa hladnjačom“, „Miro-prom“, „Vodoprivreda Drina“.

Markovića je postavila za stečajnog upravnika u firmi „Rad“ iz Bijeljine, „Mesoproduktu“ iz Bijeljine, Zemljoradničkoj zadruzi „Dojčin Lukić“ Lopare, u firmu „Energolinija“ Karakaj-Zvornik.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević rekao je da ne zna šta će biti sa stečajnim postupcima koji su nezakonito dodijeljeni Đurđeviću, Petroviću i Markoviću.

– Nemam informacije o nezakonitoj dodjeli tih stečajnih postupaka i ne mogu govoriti ništa dok ne vidim o čemu je riječ – kazao je Kovačević.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da u Ministarstvu ne tumače odluke VSTS-a.

– Naš posao je da obezbijedimo da stečajni postupci budu sprovedeni u zakonom propisanom roku i mi ćemo to i uraditi – kazao je Kasipović.

Na pitanje šta će biti sa stečajnim postupcima koje su vodili Đurđević, Petrović i Marković, a nezakonito su im dodjeljivani, Kasipović je rekao da će u skladu sa odlukom VSTS-a i u skladu sa Zakonom o stečaju preduzeti sve potrebne mjere da se stečajni postupci sprovedu.

Sa Petrovićem i Markovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Đurđević kaže da Nađ-Mađarac nije ni prva ni posljednja koja je na taj način imenovala stečajne upravnike, ali nije želio da otkrije o kojim se još sudijama radi.

– To je vjerovatno zato što nedostaje kvalitetnih stečajnih upravnika. Sudija odgovara za rad stečajnog upravnika. Ovdje niko ništa nije ukrao i nema štete – tvrdi Đurđević.

Dodao je da ne zna zašto se zakonom traži iskustvo u bankama.

– To je predviđeno novim zakonom, a prijedlog za moje imenovanje podnesen je prije stupanja tog zakona na snagu – istakao je Đurđević.

Komisija VSTS-a donijela je i odluku kojom je sudiju Opštinskog suda u Sarajevu Milenu Rajić privremeno udaljila od vršenja dužnosti sudije, do okončanja krivične istrage koja se protiv nje vodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Rajićeva je, nezvanično, jedna od osumnjičenih u predmetu „Kurir“. U istom predmetu osumnjičeni su i advokati Esad Hrvačić, Samina Skopak, Selma Taraniš i Ismet Hamzić, te Vildana Ligata, Zaim Spahović i bivši radnik Opštinskog suda u Sarajevu Muamer Pita.

Svi su osumnjičeni za malverzacije prilikom kupoprodaje i knjiženja nekretnina.

(Glas Srpske)

Prikaži još vijesti
Load More In Bijeljina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…