Naslovna Magazin Zdravlje Sve više alergične djece

Sve više alergične djece

Mališani čiji roditelji reaguju na alergene iz prirode imaju dva puta veći rizik da pate od istih tegoba. Dokazane su vezu između crevne mikroflore i alergija, a u prevenciji se sve češće primenjuju probiotici.

POJAVA alergija kod najmlađih u poslednjih nekoliko decenija je u porastu, a deca čiji roditelji imaju neku alergijsku reakciju imaju dva puta veći rizik da budu alergična.

Mnogobrojne studije dokazale su vezu između crevne mikroflore i alergija, ali se sve više u prevenciji i terapiji primenjuju probiotici, jer su se pokazali dobri u sprečavanju i ublažavanju simptoma alergije. Oni menjaju balans između dobrih i loših bakterija u crevima tako što zaustavljaju burnu reakciju imunog sistema na polen i druge alergene.

Profesor doktor Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, potvrđuje efikasnost probiotika u borbi sa alergijama i navodi da je za prevenciju alergija kod dece najbolje kada buduće majke već tokom trudnoće počnu sa njihovim uzimanjem.

– Studije o prevenciji ekcema pokazale su da je za najbolji rezultat potrebno da se sa uzimanjem probiotika počne što ranije i to već u prvim mesecima života – kaže dr Nestorović. – Kasnije davanje i dalje ima dobar efekat na prevenciju nastanka alergije, ali je efekat na već nastalu alergiju mnogo slabiji. Probiotici su bolji u sprečavanju nastajanja alergije, nego u njihovom lečenju.

Probiotici deluju tako što stimulišu imune ćelije preko posebnih receptora, koje zahvaljujući ovom procesu postaju efikasnije u borbi protiv virusa i bakterija, i koje takođe uništavaju ćelije koje izazivaju neku alergijsku reakciju.

Nisu sve probiotske bakterije iste, pa tako ni svi probiotici nemaju isto dejstvo. Zato treba voditi računa o tome koje bi preparate trebalo davati deci kako bi se pojava alergije sprečila, ili njeni simptomi ublažili.

– S obzirom na to da probiotskih bakterija ima mnogo, doneta je odluka da se korisnim u terapiji smatraju samo one koje imaju dokazano dejstvo u kliničkim studijama, kao što su Lactobacillus rhamnosusom, i probiotska gljivica Sacharomyces Bulardi – kaže dr Nestorović. – Još nema podataka o sezoni primene probiotika kod alergijskih bolesti. Ali ako se radi o sezonskoj alergiji, kao što je ona na polene ambrozije, sa korišćenjem je najbolje početi bar mesec dana pre početka sezone i koristiti ih sve vreme cvetanja, od početka jula do kraja oktobra.

U KAPSULI OSAM ŠOLjA JOGURTA

– Količina probiotskih bakterija varira u mlečnim napicima, ali se smatra da jedna kapsula probiotika sadrži istu količinu probiotskih bakterija kao osam šolja jogurta – kaže profesor doktor Branimir Nestorović. – Probiotike bi trebalo uzimati u svim oblicima, iz hrane ili probiotskih suplemenata, jer nema štete od uzimanja, a koristi su mnogobrojne.

Novosti
foto:internet

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Najbolji domaći lijek protiv kašlja

    Prehlade i gripe niko nije pošteđen bar jednom godišnje. Umjesto brojnih sirupa i tableta …
  • Šta sve liječi čuvarkuća

    Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je zeljasta biljka čiji su listovi zeleni sočni i debeli …
Load More In Zdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…