Naslovna Region Hrvatska Plenković izbacio „Most“ iz Vlade

Plenković izbacio „Most“ iz Vlade

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade naložio sekretaru Vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostovih ministara – Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje.

Ministri koji nisu u stanju dati podršku kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade, rekao je premijer Andrej Plenković na vanrednoj konferenciji za novinare, istakavši da je bitno da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad Vlade.

-Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative opozicionih poslanika i ako to stavim na glasanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je pređena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika Vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati podršku kolegi ne mogu biti članovi moje vlade. To je jedini odgovoran potez – rekao je Plenković.

– U svom radu svakoga dana na jednak način sam razgovarao s apsolutno svim ministrima – rekao je Plenković i dodao da misli da su odnosi u Vladi bili relativno dobri.

Za današnji potez rekao je kako je to bila „jednostavna situacija“.

Rekao je i da mu Ustav omogućuje da smijeni ministre.

– Nema nikakvih, pa ni pravnih dilema o tome mogu li ministri biti razriješeni. Na osnovu Ustava oni su od mene dobili povjerenje da budu članovi Vlade, a kada tog povjerenja nema ja ih mogu razriješiti. Bez bilo kakvog i bilo čijeg supotpisa. Tu je stvar jasna – izjavio je Plenković.

Plenković je istakao da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade. HDZ je bio vrlo korektan i otvoren prema Mostu, dodao je Plenković.

– Ovo je situacija u kojoj ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugome i to sve prije rasprave o ministru Mariću, bez prilike da objasni svoje stavove – naglasio je premijer, piše Večernji list.

(Večernji list)

Prikaži još vijesti
Load More In Hrvatska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…