Naslovna RS/BiH Zvornik Alumina visi iznad ambisa

Alumina visi iznad ambisa

Zvornik – Zvornička kompanija „Alumina“, koja posluje u okviru Fabrika glinice „Birač“ u stečaju, ušla je u kritičnu fazu jer joj račun još nije deblokiran iako je „Birač“ dobio sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je tužbom zahtijevala naplatu 155 miliona KM.

Ako račun ne bude hitno deblokiran, rukovodstvo „Alumine“ biće prisiljeno da izvede fabriku iz rada, što će oko 20.000 ljudi u toj fabrici i njihovim partnerima ostaviti bez egzistencije.

Portparol Osnovnog suda u Zvorniku Čedo Jović nije mogao da kaže da li će i kada biti deblokiran žiro-račun „Alumine“.

– Postupajući sudija u ovom predmetu Jelena Todorović radi na tom slučaju. Mi smo u iščekivanju odluke za taj predmet. Čim bude obrađena neka informacija za javnost, mi ćemo odmah da je saopštimo, ali ne možemo da iznosimo nepotvrđene informacije – kaže Jović.

Na pitanje da li je u zvornički Osnovni sud stigla odluka bijeljinskog Okružnog privrednog suda, Jović je rekao da mu to nije poznato jer sva pošta stiže na prijavnicu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da će Vlada učiniti sve što je moguće u okviru pravnih normi da bi podržala deblokadu računa „Alumine“.

– Treba ići ka rješenju koje bi oslobodilo „Aluminu“ problema koji su nastali zbog blokade računa – rekao je Đokić.

Radnici „Alumine“ i juče su čekali novosti pomiješanih osjećanja nade i straha.

– Zabrinuti smo, čekamo, a vrijeme prolazi. Ovdje se više ne radi o danima nego o odbrojavanju časova do obustave proizvodnje. Niko od nas ne zna o čemu se radi i kako će to da završi – rekao je jedan od zaposlenih u „Alumini“.

Okružni privredni sud u Bijeljini odbio je prije dva dana u potpunosti tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od „Birča“ tražila 155 miliona maraka. To potraživanje je ranije od Ukio banke otkupila fočanska firma „Pavgord“ za 6,4 miliona evra. Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računa „Alumine“ u korist „Pavgorda“ kako bi bilo namireno potraživanje koje je Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i „Alumina“ poslovala u sastavu „Birča“, u kojem je pokrenut stečaj.

Potraga za rješenjem
Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika juče je bio na sastancima u Banjaluci na kojima je razgovarao o mogućim rješenjima problema u toj kompaniji.

– Nestaje nam sirovina. Ako dobavljačima ne možemo da platimo, oni ne mogu da nam isporuče robu. Zaustavljanje rada fabrike ostavlja 2.400 radnika i njihovih porodica bez egzistencije, a biće izazvana i ekološka katastrofa – rekao je Motika.

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In Zvornik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…