Naslovna Ugljevik Aktuelnosti Obilježeno 25 godina od nastanka “Mandinih lavova”

Obilježeno 25 godina od nastanka “Mandinih lavova”

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na centralno Spomen-obilježje za 301 poginulog borca iz opštine Ugljevik danas je obilježeno 25 godina od formiranja specijalne ratne jedinice “Mandini lavovi” koja je djelovala u okviru Prve Majevičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

Cvijeće je položeno i na spomen-bistu komandanta ove jedinice vojvode Mitra Maksimovića-Mande koja se nalazi ispred ugljevičkog Centra za kulturu, čime su članovi porodice, saborci i građani Ugljevika odali počast heroju odbrane.

Predsjednik Udruženja veterana “Mandini lavovi” Drago Tomić rekao je da se ova jednica borila na svim ratištima, od Trebinja do Novog Grada.

“Svake godine na Mali Vaskrs obilježavamo dan naše jednice kroz koju je prošlo 500 boraca, od kojih je 40 poginulo, a više od 100 je ranjeno”, rekao je Tomić.

On je posebno istakao da nijedan vojnik “Mandinih lavova” nije procesuiran za ratne zločine, kao dokaz da je jedinica poštovala običaje rata i da su se svi vojnici borili časno.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić rekao je da su “Mandini lavovi” u veoma pozitivnom smislu obilježili ratno vrijeme, ali i period nakon rata.

“Sjećamo se svih boraca i želimo da se ne zaboravi borba momaka iz našeg kraja i dobrovoljaca iz raznih krajeva tadašnje Јugoslavije za opstanak srpskog naroda”, naveo je Simić.

U Ugljeviku je tokom rata poginuo 301 borac, a 648 ih je ranjeno.

Komandant “Mandinih lavova” vojvoda Mitar Maksimović-Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik Opštinske boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba “Rudar”, a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Manda je poginuo 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

Izvor: RTRS

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽANO III TAKMIČENJE ŠKOLICA SPORTA U UGLJEVIKU

Danas je u Ugljeviku održano takmičenje školica sporta na kome su svoje vještine i sportsk…