Naslovna RS/BiH Stižu dolari bivšeg SSSR-a BiH

Stižu dolari bivšeg SSSR-a BiH

U sjeni rasprave i neusvajanja seta zakona o povećanju cijene goriva u Predstavničkom domu PS BiH, proteklo je izjašnjavanje o izmirenju klirinškog duga bivšeg SSSR-a. Poslanici su podržali ratifikciju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o izmirenju duga bivšeg SSSR-a prema BiH.

Prema ovom sporazumu, dug bivšeg SSSR-a u vrijednosti od oko 125 miliona američkih dolara, odnsono 225 miliona KM biće izmiren u gotovom novcu.

Prema postignutom dogovoru ovaj iznos u BiH dijeliće se na način kako se vrši raspodjela od PDV-a. Tako će FBiH dobiti 58 odsto od pomenutog iznosa, odnosno oko 130 miliona KM. Republici Srpskoj će pripasti 29 odsto, odnosno 65 miliona maraka, državnim institucijama 10 odsto, odnosno oko 22 miliona KM, a Brčko distriktu tri odsto, odnosno osam miliona maraka.

Isplata ovog duga uslijediće 45 dana nakon stupanja sporazuma na snagu, a da bi se to dogodilo mora biti ratifikovan u obje države. Što se tiče BiH, do okončanja postupka ratifikacije ostalo je još da bude usvojen u Domu naroda PSBiH.

BiH je posljednja država nasljednica bivše SFRJ prema kojoj je Rusija izmirila ovaj dug SSSR-a, ali je jedina kojoj će ovo dugovanje biti u cijelosti isplaćeno u gotovom novcu, jer je ostalim bivšim republikama ono isplaćeno u robama i uslugama.

(Agencije)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…