Naslovna RS/BiH Snijeg ruši stabla i elektromrežu

Snijeg ruši stabla i elektromrežu

Snježne padavine usred aprila prouzrokovale su brojne probleme u saobraćaju, elektrosnabdijevanju i vodosnabdijevanju širom Republike Srpske i BiH, a najveću štetu trpe poljoprivredni proizvođači.

Za mnoge ekipe komunalnih službi bilo je puno posla jer su morali otklanjati kvarove, čistiti puteve i sanirati posljedice nevremena.

Vozačima se savjetuje oprez, posebno tamo gdje su kolovozi pod snijegom, i upotreba zimske opreme, a zimska služba će nastaviti s radom sve dok bude potrebno. Saobraćaj se u višim predjelima odvijao otežano zbog snijega, slomljenog drveća na kolovozu i odrona kamenja.

Mnoga stabla su u Sarajevu pod pritiskom snijega i pod udarom nevremena pala, pa su se neka rušila direktno na automobile zbog čega su intervenisali i pripadnici policije. Prema prvim informacijima, nema povrijeđenih.

U Trebinju nisu imali nevolja sa snijegom, ali jesu s olujnim vjetrom, koji je lomio grane i dizao crijep sa krovova, pa su na popravkama krovova viših zgrada intervenisali i pripadnici Vatrogasne jedinice Trebinje.

Veliki problem sa strujom i vodom imali su mještani Sokoca, gdje je bez napona bilo 28 trafostanica, a nakon nestanka struje na crpnim pumpama na izvorištu Bioštica, veliki broj potrošača ostao je bez vode.

Bez struje ostale su i pumpe na izvorištu Kržulj na Romaniji.

U Rogatici su bez napona bili dalekovodi Matino brdo i Kozići i kompletno područje mjesne zajednice Borike, a u Istočnom Novom Sarajevu dalekovodi Tilava i Ivanić, te mjesna zajednica Vojkovići.

U Trnovu je bio u kvaru dalekovod Kijevo, a u Foči je bez napona bilo kompletno područje mjesne zajednice Miljevina i dalekovod Slatina.

Kvarova je bilo i na nekoliko dalekovoda „Elektrodistribucije“ Banjaluka, a najteža situacija je u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor Varoš, dok su kvarovi u manjem obimu evidentirani u opštini Čelinac i na Manjači.

Snijeg koji je pao nanio je štete posebno voćarima, ali veliki strah od narednih dana imaju poljoprivrednici, jer ako se obistini vremenska prognoza, biće uništeni voće, krompir, grah, a štete će biti višemilionske.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je danas da je snijeg koji je podao od utorka poslijepodne već napravio štetu na nekim vrstama voća i sadnicama, a najviše su stradale maline i kruška.

Istakao je da se ovaj snijeg i može pretrpjeti, ali strahuju od mraza. Naglasio je da se boji da kruška neće opstati jer ona ne trpi ni niže temperature u plusu, a pogotovo minus koji se najavljuje.

„Najavljuje se da će više jutara biti mraz i to će onda imati daleko teže posljedice nego prošle godine kada je jedno jutro bio mraz i kada je samo u jednom dijelu bila šteta od 25 miliona KM, a sada mraz treba da obuhvati sve i to više dana. Nemamo opremu za odbranu od mraza“, kazao je Dojčinović i dodao da hemijska sredstva, odnosno stimulansi za podizanje energije stabla, su skupi i bez rezultata.

(Nezavisne novine/BN)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…