Naslovna Magazin So nas ne čini žednim, nego gladnim

So nas ne čini žednim, nego gladnim

Verovatno vas je neko već savetovao da ne treba da jedete preslanu hranu, jer ćete posle biti žedni. Iako je savet na mestu, posledice u slučaju nepridržavanja nisu baš takve.

Naučnici su otkrili da nas so ne čini žednijim, nego zapravo gladnijim.

Iz nekog razloga, niko nikad nije sproveo studiju o tome da se utvrdi veza između unosa soli i vode. Naučnici znaju da povećavanje unosa soli stimuliše proizvodnju urina, pa se prosto pretpostavljalo da višak tečnosti dolazi od unosa vode.

Međutim, istraživači Nemačkog aerosvemirskog centra, Maks Delbruk centra za molekularnu medicinu, Vanderbilt univerziteta i njihove kolege iz celog sveta, došli su do neočekivanih otkrića tokom simulacije puta na Mars, a njihov rad objavljen je u časopisu „The Journal of Clinical Investigation“.

Ispitanici (svi muškog pola) bili su podeljeni u dve grupe koje su bile zatvorene u imitaciju svemirskog broda – jedna tokom 105 dana, a druga 205. Imali su identičnu ishranu, s tim što su u poslednjim nedeljama dobili drugačiji odnos soli u obrocima.

Rezultati su potvrdili da višak soli u ishrani povećava lučenje urina, ali ono što je naučnike iznenadilo je to što su ispitanici koji su jeli više soli, zapravo pili manje vode. Tajna je bila u urei, moćnom osmlitu, koji se vezuje za vodu i pomaže njen prenos ui organizmu. Njena funkcija je da pomogne telu da zadrži vodu, a da se oslobodi soli, otkrili su naučnici.

Takođe, ovi „kosmonauti“ više su se žalili na glad.

„Sada želimo da vidimo kako se ovaj proces odražava na jetru, mišiće i bubrege“, kaže profesor Fridrih C. Luft, jedan od istraživača.

„Iako nismo ispitivali krvni pritisak i druge aspekte kardiovaskularnog sistema, jasno je da su sve ove funkcije blisko povezane za održavanje nivoa vode u organizmu i metabolizma“.

B 92
foto:internet

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Danas je veliki četvrtak

    Pravoslavni vjernici danas će obilježiti Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljed…
  • Danas su Mladenci

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih čet…
Load More In Magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…