Naslovna RS/BiH „Hitne“ akcize pale, SNSD i SDA izgubili

„Hitne“ akcize pale, SNSD i SDA izgubili

Set zakona o akcizama nije dobio podršku u Predstavničkom domu PS BIH da se donese u hitnoj proceduri, ali je dobio podršku da se glasa o skraćenoj proceduri. Radi se o zakonskom rješenju na osnovu koga treba da se povećaju cijene nafte i naftinih derivata za 15 feninga. Skraćena redovna procedura omogućava amandmansko djelovanje na predložene zakone.

Za hitnu proceduru usvajanja seta zakona o povećanja cijene goriva poslanici nisu podržali, na čemu su posebno insistirali poslanici SDA, a podršku im je dao i poslanički klub SNSD. Prije glasanja o hitnosti procedure nije prihvaćeno ni da se prije hitne procedure glasa o skupštinskim zaključcima SDA, koje se odnose na entitetske vlade, što je, kako je ocijenjeno prenos nadležnosti.

Zanimljivo je da su se i danas u skupštinskoj sali pojavilii i poslanici SNSD kako bi izglasali zaključke, a potom i zakon o povećanju cijene goriva za 15 feninga. Poslanicima SNSD, koji bojkotuju rad PD PSBiH zbog navodne ratne uloge Šefika Džaferović (SDA), danas nije smetalo što on vodi sjednicu.

Povećanje cijene goriva bitno je za vlade u Republici Srpskoj, koju vodi SNSD, i u Federaciji BiH, koju predovdi SDA. Entitetski budžeti su prazni i ovo je jedan od uslova koji će im omogućiti još jedan kreditni aranžman sa MMF-om, ali i za spašavanje funkcionisanja entitetskih vlada koje, naročito u Republici Srpskoj se održava zahvaljujući kreditnim zaduženjima.

Za poslanike Saveza za promjene, kao i za poslanike manjih stranaka u Federaciji BiH usvajanje ovih zakona je još jedno zavlačenje ruku u džepove građana.
Poslanici SDS tražili su redovnu proceduru, kako bi se u zakon ugradile olakšice za poljoprivrednike.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović za podršku hitnoj proceduri donošenja ovih zakona predložio je zaključke kojim će se obavezati vlade entiteta da olakšaju poljoprivrednicima povećanje cijene goriva.

Zamjenik predsjadavajučeg PD PS BiH Mladen Bosić rekao je da je neprihvatljivo da parlament BiH donosi zaključke kojima nalaže šta će raditi vlade u entitetima. „To nemamo pravo da radimo, jer se radi o prenosu nadležnosti s entiteta na nivo BiH. Nadam se da to za sve poslanike iz Republike Srpske nije prihvatljivo“, rekao je Bosić.

Senad Šepić, poslanik SDA, protiv je hitne procedure donošenja ovih zakona. On je rekao da će brzo doći vrijeme drugih politika koje neće samo donositi namete građanima, jer ovu zemlju, kako je rekao, moraju voditi pošteni političari, koji će povećavati plate i penzije, a ne akcize.

Ovo upozerenje nije doprlo do SNSD oni su zajedno sa SDA i HDZ glasali za hitnu proceduru donošenja zakona o povećanju cijene goriva, što nije dobilo potrebnu skupštinsku većinu.

Poslanik Nikola Lovrinović (HDZ) je rekao da će oni podržati ove zakone bilo hitna ili redovna procedura.

(BN)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…