Naslovna Region Srbija VRATILI SE U SRBIJU: Sleteli avioni sa decom koja su bila „zarobljena“ na aerodromu u Larnaki

VRATILI SE U SRBIJU: Sleteli avioni sa decom koja su bila „zarobljena“ na aerodromu u Larnaki

MALIŠANI KUD „Izvor“, njih ukupno 14, koji su 20 sati proveli na aerodromu u Lanarki u kasnim noćnim satima sleteli su na aerodrom „Nikol Tesla“ avionima privatne aviokompanije „Er pink“.

Dva aviona sletela su oko 3 sata posle ponoći, a decu su ispred aerodroma dočekali roditelji.

– Nismo se plašili, super smo se proveli i na aerodromu. žao mi je što nismo ostali na Kipru nekoliko dana – navodi dvanaestogodišnja L.S. nakon što je konačno sletela u Srbiju.

Ranije sinoć povratak dece iz KUD „Izvor“, koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, u Srbiju, najavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

„Čine se napori da se u toku dana deca vrate u zemlju tako da je i ‘Er Pink’ ponudio svoju pomoć i ponudio da organizuje avion kojim bi se deca vratila“, rekao je Odalović za Tanjug.

On kaže i da je sa decom otpravnik poslova naše ambasade na Kirpu Dragan Zurovac na aerodromu u Larnaki i biće sa njima dok ne dođe avion.

„U toku je dogovor oko dobijanja termina u kojem će let moći da se realizuje, a naš otpravnik poslova je dobio instrukcije da bude sa decom, da im se nađe za sve što zatreba“, rekao je Odalović.

Tanjugu je ranije danas u Ambasadi Srbije u Nikoziji potvrđeno da je trinaestoro dece iz Srbije od sinoć „zarobljeno“ na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Mališani su sa Kulturno umetničkim društvom „Izvor“ krenuli na festival folklora u mestu Girne koje se nalazi u turskom delu Kipra i upravo zbog toga carinici grčke nacionalnosti ne žele da ih puste da uđu u zemlju, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umetničkog društva „Izvor“, uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smeštena negde na grčkom delu ostrva.

„Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na ‘okupiranoj’ strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo“, rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

Koliko je situacija dramatična svedoči i činjenica da su deca prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu, a kiparski carinici planiraju da ih na terminalu drže tri dana i tek onda vrate za Srbiju..

Vođa puta i vlasnik KUD „Izvor“ Dejan Tošić je ranije danas rekao da je situacija izuzetno teška i da ne zna šta da učini.

– Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizuje 19 godina i na kome učestvuje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu – jadao nam se Tošić.

Tošić je rekao da već satima bezuspešno pokušava da ubedi carinike da puste decu, ili da im makar donesu nešto da jedu.

– Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne mešamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni deca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za decu ali ni to nisu uradili. Planiraju da nas ovde drže do srede i onda vrate za Srbiju. A deca do tad da spavaju ovde na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni – iskren je Tošić.

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su nam da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga reše.

– Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da reši problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski deo i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu decu i to je nedopustivo – tvrde u ambasadi.

Međutim deca od devet godina nikako ne bi smela da ispaštaju zbog svega toga- rečeno nam je od ambasadi.

ODALOVIĆ: O GOSTOVANjIMA OBAVESTITI MINISTARSTVO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović danas je, povodom zadržavanja dece iz KUD „Izvor“ na aerodromu u Larnaki, pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obaveste Ministarstvo, jer bi, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vreme signalizirala o problemima koji mogu da nastanu.

„Danas smo bili zatečeni vešću da je na aerodromu u Larnaki trinaestoro dece od devet do 14 godina iz folklornog društva ‘Izvor’ i četvoro njihovih pratilaca zadržano, odnosno da im nije dozvoljeno da odu na festival na koji ih je pozvalo ministarstvo nepriznate države, turskog dela Kipra“, rekao je Odalović za Tanjug.

Deca su bila pozvana da gostuju na festivalu folklora u gradu Girne (Kirenija na grčkom) u turskom delu Kipra.

On je precizirao da se radi o delu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

Odalović kaže i da je politika koja se vodi u toj samoproglašenoj državi, takozvanoj „turskoj republici severni Kipar“, suprotna politici Srbije.

„Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i poseta i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem koji je praktično nerešiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival“, dodao je Odalović.

Najvažnije je, kaže, da deca budu zbrinuta i da se bezbedno vrate kući, te da iz ove situacije izvučemo pouke, da se ovakvim stvarima niti igramo niti da budemo neodgovorni toliko da ne uradimo sve ono što je nasa obaveza, pogotovo kad su deca u pitanju, istakao je Odalović.

AVIONI „ER PINKA“ ODLETELI NA KIPAR PO DECU

Dva aviona „Er Pinka“ poletela su za Larnaku na Kipru kako bi vratili u Srbiju decu koja se od sinoć nalaze „zarobljena“ na tamošnjem aerodromu, objavio je pink.rs.

Avioni su ustupljeni, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije, za prevoz 13 dece iz Srbije kojima grčki carinici nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Očekuje se da avioni sa decom slete na beogradski aerodrom između 2 i 30 i 3 sata iza ponoći, navodi pink.rs

Izvor: Večernje novosti

Prikaži još vijesti
Load More In Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…