Naslovna RS/BiH Sindikat „Alumine“ traži objašnjenje

Sindikat „Alumine“ traži objašnjenje

Iz Sindikalne organizacije „Alumine“ Zvornik najavluju da će, nakon što dobiju objašnjenje zašto su blokirani računi tog preduzeća, odlučiti o narednim reakcijama.

Odgovore će zatražiti, kako su saopštili, od obora povjerilaca i stečajnog upravnika Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, Upravnog odbora „Alumine“, gradonačelnika Zvornika i pravnog tima.

-Stavovi ovih tijela Sindikatu treba da pokažu šta se ustvari krije iza trenutne blokade računa kompanije ‘Alumina – navode iz sindikalne organizacije ove kompanije, kojoj su, po rješenju Osnovnog suda u Zvorniku, 12. aprila, blokirani računi u korist privrednog društva „Pavgord“ Foča.

Sindikat sumnja da nekima nije u interesu da „Alumina“ radi, dobro posluje i da zapošljava oko 1.400 radnika.

Navode da je ovom blokadom dovedena u pitanje i sudbina radnika „Alumine“, kao i svih privrednih subjekata koji su povezani s ovom kompanijom.

Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima.

Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki firmi koja su procjenjena na 85.643.000 evra.

Sklopio je ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona evra.

„Pavgord“ je nakon toga preuzeo sva hipotekarna potraživanja Ukio banke prema kćerkama firmama Fabrike glinice ”Birač”, koja su Litvanci s kamatama procijenili na više od 166 miliona KM.

(FENA)

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …