Naslovna RS/BiH Bijeljina Đorđe Perić iz Bijeljine – Sedmogodišnji virtuoz na harmonici

Đorđe Perić iz Bijeljine – Sedmogodišnji virtuoz na harmonici

Đorđe Perić iz Bijeljine tek je napunio sedam godina, a virtuoznim sviranjem harmonike već je osvojio 15 nagrada na muzičkim festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Talenat i ljubav za harmoniku dječak je naslijedio od oca Slaviše /39/, magistra harmonike, koji je direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ koja ima odjeljenja u Ugljeviku, Bijeljini i u Beču.

Stariji Perić u razgovoru kaže da je harmoniku počeo da svira sa šest godina, a Đorđe je već u četvrtoj godini svirao klavir, od pete je počeo da svira harmoniku i da osvaja nagrade stručnih žirija i simpatije publike.

Mali virtuoz iz Bijeljine, ne samo da korača muzičkim putem svog oca, nego oživljava njegove snove i glumi ga u spotu „Snovi stvaraju budućnost“.

Perić kaže da je ovaj spot njegova životna i muzička priča o pozitivnim uzorima i pravim, tradicionalnim vrijednostima.

Za Đorđa je snimanje spota bilo veoma zabavno zbog putovanja i snimanja u Gracu, Beogradu, na Ovčarsko-kablarskoj klisuri i u Ugljeviku.

Dječak ide u prvi razred Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ u Bijeljini i u pripremno odjeljenje Muzičke škole „Kornelije Stanković“, gdje mu je otac profesor harmonike.

„Volim harmoniku, spremam se za nova takmičenja i trudiću se da nastavim da osvajam prve nagrade“, najavljuje Đorđe, koji misli da se ni po čemu ne razlikuje od vršnjaka.

On kaže da ne osjeća popularnost i da mu je u školi veoma zabavno, jer ima mnogo drugara.

Dječakova majka Vesna ističe da je veoma ponosna na sina i da je njen Đole divno dijete.

„Veoma je vezan za porodicu, obožava da provodi vrijeme sa drugarima, ali i pored toga veoma je samosvjestan kada je u pitanju vježbanje u sviranju harmonike. Ponosna sam i zbog toga što je krenuo očevim stopama“, kaže majka.

Otac Slaviša studirao je na Odeskoj državnoj muzičkoj akademiji „A. V. Neždanova“ u klasi profesora Vladimira Murze, gdje je završio i izvođačke postiplomske studije, uporedo radeći na izradi doktorske disertacije o temi „Istorijski preduslovi srpskog narodnog kola i njegova savremena interpretacija na harmonici“.

Kao koncertni izvođač nastupao je širom svijeta, sa profesorom Murzom je prije 10 godina u Ukrajini snimio i prvi spot za kompoziciju „Libertango“, a svih godina posvećen je promociji i popularizaciji akademske harmonike.

„Harmonika je instrument sa kojim se na ovim prostorima identifikujemo, dio je naše tradicije, ali je danas nezasluženo svedena, mahom, na kafansku muziku, iako zaslužuje mnogo više“, ističe Perić.

On kaže da ljubav i znanje prenosi na sina i na brojne generacije mladih talenata koje uči o mogućnostima i raznolikosti muzike koja može da se stvara harmonikom.

„Novi spot `Snovi stvaraju budućnost` urađen je sa ciljem da se harmonika predstavi na pravi način, kao raznovrstan instrument koji je veoma priznat u svijetu. Radili smo da predstavimo novu vrstu muzike, popularne muzike na harmonici, koja je prepoznatljiva u svijetu, a nadam se da će i na našim prostorima biti prihvaćena“, ističe Perić.

U poslednjem kadru ovog spota otac i sin, nakon što su sa harmonikama obišli svijet, srećni sviraju zagledani u Ugljevik.

Perić vjeruje da će neka nova djeca, poput njegovog Đoleta, talentom i radom vratiti sjaj akademske muzike, pogotovo harmonike, naspram ili uz komercijalnu muziku.

„Izuzetno mi je drago što je Đorđe krenuo mojim stopama. U suštini, ovo je naša priča o patrijarhalnosti, o porodici, o pozitivnim uzorima, ali i o radu koji čini da snovi postaju stvarnost“, zaključio je Perić.

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA

Prikaži još vijesti
Load More In Bijeljina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…