Naslovna Ugljevik „Dani harmonike“ ove godine i u Beogradu

„Dani harmonike“ ove godine i u Beogradu

Deveti međunarodni festival „Dani harmonike“ ove godine će, osim u Ugljeviku i Bijeljini, biti održan i u Beogradu, rekao je Slaviša Perić, direktor Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“, koja je jedan od organizatora festivala.

Festival koji će u Ugljeviku biti održan od 21. do 25. aprila, dostigao je visoku reputaciju i u inostranstvu, naglasio je Perić.
– Poznat je po najeminentnijim imenima u svijetu harmonike, poput Vladima Murze, Aleksandra Poelueva, Јurija Šiškina, Pavela Fenjuka, Aleksandra Skljarova, Sergeja Osokina, koji su na Festivalu koncertni izvođači, pedagozi festivala i ocjenjivači takmičara – dodao je Perić.
Navodeći da festivalskim danima prođe oko 500 takmičara godišnje, Perić je rekao da se iz godine u godinu povećava broj učesnika iz 13 evropskih zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Poljske, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Švedske i BiH.
Festival će biti svečano otvoren 21. aprila u Ugljeviku nastupom prošlogodišnjeg laureata Dragana Јelačića i koncertom Vladimira Murze, a 22. i 23. aprila predviđeni su takmičarski dani u ugljevičkom Centru za kulturu.
U subotu, 22. aprila, predviđen je javni čas harmonike Јurija Šiškina iz Rusije i Vladimira Murze iz Ukrajine, kao i koncert gostujućeg dua iz autrijskog grada Linca.
U nedjelju, 23. aprila, je proglašenje laureata, zatim koncert ovogodišnjeg pobjednika takmičenja i koncert trenutno vodećeg izvođača na harmonici u svijetu Јurija Šiškina.
– U ponedjeljak, u Centru za kulturu u Bijeljini svi zajedno će se predstaviti gala koncertom, a u utorak, završnog dana festivala, koncert će u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu održati Vladimir Murza – naveo je Perić.
Organizatori Devetog međunarodnog festivala „Dani harmonike“ su Muzička škola „Kornelije Stanković“, Udruženje „Artist“ i Centar lepih umetnosti „Guarnerius“ – ustanova iz Srbije od nacionalnog značaja koju vodi Јovan Kolundžija, istaknuti srpski violinista.
Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Ugljevik.

Izvor: SRNA

Prikaži još vijesti
Load More In Ugljevik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…