Naslovna RS/BiH Srbija najjača, BiH druga po količini teškog naoružanja

Srbija najjača, BiH druga po količini teškog naoružanja

Najjača vojna sila regiona je Srbija čija vojska raspolaže sa najviše oružja, a zanimljivo je da BiH ima više naoružanja od Hrvatske iako je kvalitet na hrvatskoj strani, što se posebno odnosi na vazduhoplovstvo.

BiH ima više teškog oružja od Hrvatske iako je sporazumom o regionalnoj kontroli naoružanja određeno da dvije zemlje imaju iste gornje limite. Sporazum koji je potpisan u junu 1996. godine ne obavezuje BiH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru da moraju dostići utvrđene limite i njime je utvrđena samo gornja granica u pet kategorija konvencionalnog naoružanja koju ne smiju preći. Ona se odnosi na tenkove, artiljeriju kalibra većeg od 75 milimetara, oklopna borbena vozila, borbene avione i jurišne helikoptere.

U pregledu naoružanja za 2016. godinu, koji je kreiralo Ministarstvo odbrane BiH, navedeno je da BiH raspolaže sa 352 tenka, što je 86,10 odsto od dozvoljenog limita od 410, dok ih Hrvatska ima 240 ili 58,54 odsto od odobrene kvote. Srbija raspolaže sa 581 tenkom, a limit joj je 948, dok Crna Gora, kojoj je ovih dana otvoren put za ulazak u NATO, ima samo jedan tenk iako može da posjeduje maksimalno 77.

BiH ima 294 oklopna borbena vozila od omogućenih 340, dok Hrvatska posjeduje 240. Srbija ih ima 570 od odobrenih 786, a Crna Gora 11 od maksimalnih 64.

BiH je gotovo dostigla limit kada je riječ o artiljeriji, jer ima 1.479 komada od mogućih 1.500, dok Hrvatska posjeduje 1.391 komad ili 92,73 odsto odobrenih. Srbija je u posjedu 2.443 komada od maksimalnih 3.375, dok Crna Gora ima 139 komada, a odobreno joj je 375.

Kad je riječ o borbenoj avijaciji, BiH je gotovo izjednačena sa Hrvatskom, jer ima 22 borbena aviona od mogućih 62, a u Hrvatskoj ih je 23. Srbija ima 79 aviona od 143 odobrena, a Crna Gora četiri aviona od mogućih 12. BiH je u odnosu na limit najslabija kada je riječ o jurišnim helikopterima, jer od odobrenih 21 posjeduje svega sedam, a u Hrvatskoj ih je devet. Srbija ima 30 helikoptera te vrste od limitiranih 46, a zanimljivo je da je Crna Gora tu procentualno najjača, jer ima šest od maksimalno mogućih sedam helikoptera.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da sve države koje su potpisale sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja imaju manje oružja od propisanog limita i da nije bilo kršenja sporazuma.

– Sprovođenje sporazuma odvija se kroz uzajamne inspekcijske posjete kao jedini način potvrđivanja podataka navedenih u godišnjim informacijama o naoružanju ograničenog sporazumom koje države razmjenjuju na kraju svake godine – rekli su u Ministarstvu odbrane.

Stručnjak za bezbjednost i penzionisani general Vojske RS i Vojske SR Jugoslavije Dragomir Keserović kaže da je BiH prezasićena naoružanjem koje je ostalo od posljednjeg rata i da ga je bilo mnogo više nego što je utvrđeno sporazumom.

– U početku zbog dotrajalosti i zastarjelosti nije bilo problema da se to svede u zadate okvire, ali je problem bio šta sa sredstvima koja su nova i ispravna. Odlučeno je da se nešto proda, a nešto uništi, a zatim su tu nastale razne igre i problemi – istakao je Keserović i dodao da postoje informacije da je odlučeno da bude usporen tempo smanjenja obima naoružanja u BiH, što nije isključeno zbog trenutnog izuzetno turbulentnog vremena.

Vojnici
Ministarstvo odbrane BiH je u pregledu navelo i broj vozila sličnih oklopnim borbenim vozilima.

Ta kategorija nije ograničena sporazumom o regionalnoj kontroli naoružanja, ali su strane obavezne da je prijave. BiH ima 98 takvih vozila, Hrvatska 67, Srbija 352, a Crna Gora 13. Navedeni su i podaci o broju pripadnika oružanih snaga kojih je u BiH 9.581, Hrvatskoj 16.032, Srbiji 23.817, a Crnoj Gori 1.950.

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …