Naslovna Ugljevik Aktuelnosti IGROM I PJESMOM ZA RODNU GODINU OBILJEŽENA LAZAREVA SUBOTA U UGLJEVIKU

IGROM I PJESMOM ZA RODNU GODINU OBILJEŽENA LAZAREVA SUBOTA U UGLJEVIKU

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na posljednje čudo Hristovo pred nedelju stradanja, smrt i vaskrsenje. Pravoslavni vjernici istovremeno obilježavaju i proslavljaju Vrbicu, dan dječije radosti.

Članovi kulturno-umjetničkog društva „Rudar“ Ugljevik su na trgu ispred zgrade opštinske uprave u obrednim igrama za rodnu godinu obilježile Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Obučene u raznobojne nošnje lazarice su igrom i pјesmom poželjele sreću, zdravlje i bogatstvo opštini Ugljevik i njenim stanovnicima.

Pred zgradom Opštine tradicionalno ih dočekao i darivao Načelnik Vasilije Perić podsjetivši da su ovakve manifestacije važne za očuvanje srpkih narodnih tradicija, jer mlađe generacije upoznaju, a starije podsjećaju na ljepotu pjesama i igara koje se prenose s koljena na koljeno.

Načelnik se zahvalio članovima i rukovodstvu KUD-a „Rudar“ što su uveličali praznik, podijelili dio narodne tradicije i običaja i što predstavljaju opštinu Ugljevik širom svijeta u naboljem svijetlu. Svim građanima opštine koji slave Lazarevu subotu Načelnik je čestitao krsnu slavu.

Grupa djevojaka obučena u narodnu nošnju, okićena vrbovim vjenčićima, nekada je igrajući i pjevajući obilazila sela. Lazarice bi domaćinu koji ih daruje pjevale pjesmu da bude zdrav i da dugo živi, kao i sva njegova čeljad.
Lazarice su darivane brašnom, sirom, jajima, slaninom, pasuljem i drugim darovima kao što je sitan novac.

Običaji su se vremenom mijenjali ali je Lazareva subota, odnosno Vrbica, ostala dan dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“. Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

Vrbove grane, koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ -UGLJEVIK 2018

3×3 turnir „Basket Fest vol.7“ ove godine odrzaće se 8 jula, na košarkašk…