Naslovna RS/BiH Lopare Može li opština Lopare pomoći razvoju voćarstva

Može li opština Lopare pomoći razvoju voćarstva

Na području opštine Lopare gdje je voćarstvo i ranije bilo jedna od najvažnijih privrednih grana, zasađeno je pedesetak hektara novih voćnjaka.

Pored opštinske uprave, koja je ove godine izdvojila 60.000 maraka, i resornog ministarstva u Vladi Srpske, pomoć poljoprivrednicima u podizanju novih voćnjaka i zasada jagodičastog voća pružaju i donatori, ali i komercijalna preduzeća koja kreditiraju zasnivanje proizvodnje.

Opština Lopare dala je na korišćenje 48 hektara zemljišta preduzeću Fruktum doo za sadnju novih voćnjaka u selu Mačkovac. Na opštinskoj zemlji ranije je bio voćnjak bivše poljoprivredne zadruge. Јednoj italijanskoj kompaniji dato je na korišćenje zemljište površine 30 hektara, ali su nakon sadnje na dijelu parcele Italijani odustali od posla.Opština raspolaže sa još oko 250 hektara, na kojoj planiraju podizanje novih voćnjaka.

„Nama je interes da se zemljište koje je zapušteno očisti i uredi i da se tu organizuje proizvodnja, a svi oni koji dolaze, ulažu, neće imati obaveze prema lokanoj zajednici.U tom smislu kroz ugovor se definiše njihovo ulaganje“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Prije šest godina opština je pomogla podizanje novih voćnjaka. Podijeljeno je 90.000 sadnica šnjive koje su zasađene na imanjima 120 poljoprivrednika.

„Imali smo donaciju od opštine, mi smo plaćali pola marke, ja mislim od sadnice, a ostalo je opština platila“, kaže poljoprivrednik Milo Erić.
Mnoge porodice na Majevici tradicionalno se bave voćarstvom, pa i samostalno obnavljaju voćnjake.Na imanju Lukića u punom rodu je 200 stabala, a prošle godine ubrali su pet tona šljive.
„Uslovi su dobri, međutim, manjka je vode. Imam vodu za svoje potrebe, a da nešto navodnjavam, nema“, rekao je Slavko Lukić.

Za razliku od šljive, koja je dosta jeftina, jagodičasto voće ima visoku cijenu pa se nekoliko porodica odlučilo i na sadnju malina koja je nova na ovom području .
Odlični prirodni uslovi i iskustvo u ovom poslu ipak nisu dovoljni da bi se od voćarstva dobro živjelo. Potrebno je povećanje parcela na kojima se podižu voćnjaci i primjena savremenih agrotehničkih mjera, ali i organizovan otkup, kome se nadaju majevički voćari.

Izvor:RTRS

Prikaži još vijesti
Load More In Lopare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

APEL ZA POMOĆ MALOJ TEODORI IZ UGLJEVIKA

Šestogodišnjoj djevojčici Teodori iz Ugljevika, kojoj je dijagnostifikovana cerebralna par…