Naslovna Svijet Erdogan – Holandija će „platiti cijenu“

Erdogan – Holandija će „platiti cijenu“

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je da će Holandija „platiti cijenu“ nakon što je protjerala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju iz svoje zemlje.

„Oni će sigurno platiti cijenu i takođe naučiti šta je diplomatija. Naučićemo ih međunarodnoj diplomatiji“, rekao je Erdogan u Istanbulu.

„Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u srijedu, platićete cijenu“, dodao je turski predsjednik.

Erdogan je rekao da je sa razlogom optužio holandsku vladu za nacizam i fašizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima inostranih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.
„Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu. Nacizam živi na Zapadu“, izjavio je Erdogan.
Ministar inostranih poslova Turske Melvut Čavušoglu danas je izjavio da holandskom ambasadoru neće dozvoliti da kroči na tursko tlo.

U međuvremenu, danski premijer Lars Loke Rasmusen zatražio je od turskog premijera Binali Јildrima da otkaže posjetu Danskoj.
Rasmusen je u izjavi za medije rekao kako sastanak ne bi mogao biti izolovan od trenutnih napada turske zajednice na institucije Holandije.
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je juče da će zabraniti holandskim avionima da koriste turski zračni prostor.

Takođe, na protestima u Turskoj danas su se mogli vidjeti performansi u kojima su Turci noževima rezali narandže te ih cijedili i pili njihov sok time šaljući simboličku poruku holandskim vlastima.
Provladini mediji danas su na naslovnicama analizirali i činjenicu da Holandija ima „samo“ 50.000 vojnika.

Izvor: RTRS

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…