Naslovna RS/BiH Softića čeka istraga, od Izetbegovića traže ostavku

Softića čeka istraga, od Izetbegovića traže ostavku

Sarajevo – Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati istražni predmet protiv Sakiba Softića koji se lažno predstavljao kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u pokušaju pokretanja revizije presude donesene na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Zbog fijaska koji je doživio odbacivanjem zahtjeva za reviziju pod velikim pritiskom nalazi se i bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović koji je pokrenuo inicijativu za reviziju presude, a sa svih strana stižu zahtjevi da podnese ostavku.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je u petak da će Tužilaštvo formirati predmet i provjeriti navode koji se tiču Softićevog postupanja prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju presude. Grubešić nije precizirao da li će provjerom biti obuhvaćen i Izetbegović na čiju je inicijativu, bez odluke institucija, Softić predao zahtjev, što je izazvalo veliku krizu u BiH i u odnosima sa Srbijom.

Izetbegović i Softić krenuli su u avanturu iako je sud u Hagu još krajem maja 2016. obavijestio Softića da ga ne smatra agentom BiH, jer mu Predsjedništvo BiH nije produžilo mandat. Izetbegović je u petak potvrdio da je znao za taj stav suda.

– Procijenio sam da nije trebalo ispustiti šansu i obazirati se na to što je neki registrar suda sam po sebi nešto odgovorio – rekao je Izetbegović i naglasio da je procesuiranje Softića, kojem je čestitao na svemu što je uradio, glupost.

Sud u Hagu odbio je u četvrtak zahtjev za reviziju presude jer za imenovanje agenta i pokretanje postupka revizije nije bilo odluke Predsjedništva BiH. Odluka suda je osim krivične, otvorila i pitanje političke odgovornosti Izetbegovića jer je njome potvrđeno da je radio mimo institucija i Ustava. Izetbegovića su oštro kritikovali i njegovi partneri u vlasti na nivou BiH i FBiH, zbog čega je otvoreno i pitanje budućnosti vladajućih koalicija. Najvažniji koalicioni partneri su pozvali Izetbegovića da podnese ostavku na mjesto člana Predsjedništva.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je jasno da je Izetbegović izazvao duboku političku krizu u BiH, ali da je jasno da je SDS, koji je sa SDA u koaliciji, učinio sve da njegovo ponašanje relativizuje i umanji odgovornost i tako sebi obezbijedi alibi za povratak u Sarajevo.

– Umjesto ozbiljnog odgovora na Izetbegovićevo napuštanje institucija i donošenje odluka po sarajevskim ćoškovima, a ne u zajedničkim institucijama, SDS se odlučio za politički komformizam koji znači „Srpsku damo, fotelje ne damo“. Ako je insistiranje na očuvanju interesa RS produbljivanje krize, SNSD prihvata tu odgovornost. Mi smo godinama pokazivali da nam je Srpska na prvom mjestu. Da je SDS i pomislio na srpske nacionalne interese, a ne na lične, sasvim sigurno ne bi ostali najvjernije Izetbegovićeve sluge, spremne da sluđuju narod u RS zbog njihovih interesa – istakao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ponovo je pozvao Izetbegovića da podnese ostavku jer je neodgovorno i nelegalno inicirao podnošenje zahtjeva za reviziju.

– Odlukom suda poražene su dvije politike. Jedna je Izetbegovićeva koji je vaninstitucionalnim djelovanjem proizveo najveću ustavnu krizu u BiH od Dejtona do danas, a druga je Dodikova koji je sve vrijeme zagovarao napuštanje institucija i sve oblike blokade kako bi tu krizu produbio i doveo u nerješivu poziciju. Izetbegović treba da snosi političke posljedice zbog vaninstitucionalnog ponašanja, a institucije da profunkcionišu – rekao je Govedarica.

Njegov stranački kolega Mirko Šarović najavio je da će stranke koje učestvuju u vlasti na nivou BiH preispitati svoje odnose, ali nije želio da obrazloži šta to znači. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić najavio da će ta stranka u ponedjeljak Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje i uzurpacije ustavnih ovlašćenja. Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić upozorava da će Izetbegović čekati novu šansu da izazove haos u BiH i da zbog toga ne želi da podnese ostavku.

Izetbegovićevu ostavku i odgovornost najglasnije traže njegovi koalicioni partneri iz FBiH i lideri stranaka, koji tvrde da ih je obmanuo. Odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju donesena je na savjetovanju pod Izetbegovićevim pokroviteljstvom u sarajevskoj Vijećnici, a skupu su prisustvovali lideri stranaka iz FBiH i predstavnici vjerskih i nevladinih organizacija. Oni su podržali reviziju, ali lideri stranaka sada tvrde da nisu znali da Softić nema mandat za podnošenje zahtjeva. Najoštrije je reagovao lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je Izetbegovića pozvao da napusti Predsjedništvo BiH.

– On mora snositi odgovornost za cijelu situaciju jer je na moralno i politički nedopustiv način to sakrio od svih nas. Vrlo precizno je rekao da Softićev legitimitet ne može biti sporan – kazao je Radončić.

Izetbegovića su na ostavku pozvali i lideri SDP-a Nermin Nikšić, Stranke za BiH Amer Jerlagić i Građanskog saveza Reuf Bajrović. On im je poručio da to neće učiniti i da će vlast na nivou BiH i dalje funkcionisati.

Skandalozan odgovor
Deset bošnjačkih udruženja, među kojima Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, objavila su da će imena registrara i predsjednika Međunarodnog suda pravde Filipa Kuvrera i Ronija Abrahama biti upisana crnim slovima na stubu srama u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Sarajevu, Bratuncu i drugim gradovima BiH.

SDA je izdala uputstvo članovima kako bi iskazala podršku Bakiru Izetbegoviću na „Fejsbuku“. Članove su pozvali da se priključe „Fejsbuk“ grupi „Podrška Bakiru Izetbegoviću“.

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In RS/BiH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…