Naslovna Region Srbija Predstavljena knjiga o ubistvu Slobodana Miloševića

Predstavljena knjiga o ubistvu Slobodana Miloševića

Beograd – Udruženje „Sloboda“ danas je u Beogradu, povodom 11 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, predstavilo knjigu „Anatomija sudskog ubistva“, autora Vukašina Andrića.

Andrić, koji je kao ljekar posjećivao Miloševića u Haškom tribunalu, kaže da u knjizi objašnjava na koji način je nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije „ubijen u Hagu“.

On ističe da je knjiga sublimat svega što se Miloševiću dešavalo u Hagu, kako je liječen i zašto nije liječen.

„Milošević je proveo u Hagu skoro pet godina i nije smeo živ da napusti Holandiju. Teorije nije bilo da Milošević ode u Rusiju da se leči, jer oni su njega na kraju ubili i to ne trovanjem žrinfapicinomž već, prema mojoj pretpostavci, ubijen je ždroperidolomž i nije umro 11, već 10. marta“, rekao je Andrić na promociji u pres-centru Udruženja novinara Srbije.

On je objasnio da je „rinfapicin“ antibiotik koji služi za liječenje tuberkuloze, lepre ili legionarske bolesti, a da „droperidol“ koji je Milošević, najvjerovatnije, popio u čaju ili kafi 10. marta uveče, reaguje poslije pola časa, izaziva aritmiju i dovodi do akutne srčane smrti, u zdravstvenom stanju kakvo je bilo Miloševićevo.

Andrić je ispričao da je, prema zvaničnom izvještaju ljekara nakon obdukcije u Hagu, utvrđeno da je Slobodan Milošević preminuo prinudnom smrću od infarkta srca između 7.00 i 9.00 časova ujutru, 11. marta.

Bivši premijer Srbije i potpredsjednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović istakao je da vrijeme prolazi, a da istina izlazi na vidjelo teško, uporno i neumitno.

On je dodao da je potrebno cijelu istinu, u kojoj ima neprijatnih dijelova, izložiti domaćoj i svjetskoj javnosti.

„Samo moje haško iskustvo je deo najcrnje istine, magle, konfuzije i manipulacije“, kaže Šainović i dodaje da se ovom knjigom eliminiše „jedan dio te magle“.

Prema njegovim riječima, suština knjige je da je složila dokumenta svih strana u ovom predmetu, kako izvještaje sudije Parkera, tako i ljekara koji su dolazili, ruskih lekara, izvještaje obdukcije, kao i nalaze koji su kasnije nađeni.

Bivši državni tužilac SR Jugoslavije Vukašin Jokanović naveo je da je do sada objavljeno mnogo publikacija o političkoj i istorijskoj ulozi Miloševića, te da se danas predstavlja i knjiga o njegovoj smrti i o tome kako mu je oduzet život.

„Dužnost je ove generacije, posebno nas koji smo sa njim radili, da svedočimo i kažemo istinu o vremenu koje su obeležili rad i borba Slobodana Miloševića za istinu, pravdu, interese i odbranu srpskog naroda, a taj svoj dug ovom knjigom je na pravi način izvršio doktor Andrić“, rekao je Jokanović.

Knjiga će biti prevedena i na engleski jezik.

Izvor: Glas Srpske

Prikaži još vijesti
Load More In Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…