Naslovna Svijet Samit EU završen krajnje NEOBIČNIM SAOPŠTENJEM

Samit EU završen krajnje NEOBIČNIM SAOPŠTENJEM

Samit EU u četvrtak u Briselu završen je bez uobičajene saglasnosti o završnom saopštenju, koje je, umesto tradicionalnih zaključaka Evropskog saveta, sadržalo zaključke predsednika Saveta, navodi danas portal Politiko.

Prvi dan dvodnevnog skupa juče je završen, kako to ocenjuje Politiko, „dramatičnim odricanjem od odgovornosti“ u kojem se kaže da je „Evropski savet raspravljao o priloženom dokumentu i da ga je podržalo 27 država članica Saveta, ali da nije bilo konsenzusa, iz razloga nevezanih za njegovu sadržinu“.

U tekstu uz saopštenje se napominje da „kad je reč o upućivanju na Evropski savet u priloženom dokumentu ne bi trebalo podrazumevati formalno odobrenje Evropskog saveta kao institucije“.

Razlozi za ovo neformalno saopštenje je, navodi portal, protestni potez poljske premijerke Beate Šidlo koja je odbila da podrži zajedničke zaključke i na konferenciji za novinare istakla da će time učiniti akcije Saveta „nevažećim“.

Zvaničnici EU su, međutim, naglasili da su akcije koje preduzme Evropski savet u skladu sa sporazumima i zakonima EU, kao što je reizbor Donalda Tuska na čelo Saveta, i dalje važeći, s obzirom na to da je za Turskov reizbor biila potrebna samo kvalifikovana većina, a ne jednoglasno odobrenje.

Dok su neki zvaničnici omalovažili odluku Poljske da blokira zaključke, Šidlo je istakla da njena zemlja koristi svoja zakonska prava kao ravnopravna članica EU.

Objavljivanje neformalnih zaključaka nije bez presedana, napominje portal Politiko, podsećajući da su i na samitu u Bratislavi u septembru lideri objavili neformalne zaključke jer britanska premijerka Tereza Mej nije prisustvovala tom skupu.

Saopštenje na kraju samita koji se juče i danas održava u Briselu, a koje mora da bude jednoglasno usvojeno da bi stupilo na snagu, trebalo je, kako je planirano, da sadrži zaključcke pregovora EU o ekonomiji, migracijama i nestabilnosti na Balkanu, kao i o Tuskovom reizboru.

Šidlo je blokirala zajedničke zaključke samita iz protesta što je Tusk juče ponovo izabran za predsednika Evropskog saveta uprkos protivljenju Varšave, istakavši da njegov reizbor predstavlja „veoma opasan precedent“.

AFP je ocenio da bi takav potez Poljske mogao da zada udarac naporima EU da unapredi jedinstvo Unije nakon izlaska Britanije iz njenog sastava.

Desničarska vlada Poljske optužila je svoje kolege u EU da su ignorisali njeno protivljenje obnovi mandata Tuska, bivšeg premijera Poljske koga je njegova država napala zbog navodnog mešanja u domaću politiku.

Izvor: Blic

Prikaži još vijesti
Load More In Svijet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …