Naslovna Magazin Zbog društvenih mreža se osjećate usamljeno i izolovano

Zbog društvenih mreža se osjećate usamljeno i izolovano

Rezultati istraživanja američkih psihologa pokazuju da društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Pinteresta, Instagrama, Snapchata i Tumblra čine da se sve više osoba osjeća usamljeno i izolovano.

“Svakodnevno korišćenje društvenih mreža na dva sata ili duže udvostručava šanse da se osjećate usamljeno ili izolovano, dok izloženost idealizovanim prikazima tuđih života može uzrokovati osjećaj zavisti”, stoji u izvještaju studije.

Autori studije ističu da ono što vidimo na društvenim mrežama ne mora nužno biti razlog zbog kojeg se osjećamo loše, ali da može biti jedan od faktora jer može pojačati emocije koje već osjećamo.

“Ne znamo šta se pojavilo prvo – korišćenje društvenih mreža ili percipirana društvena izolacija. Moguće je da su se mlade odrasle osobe, koje su se osjećale društveno izolovane, okrenule društvenim mrežama. Ali moguće je i da je povećanje korišćenja društvenih mreža dovelo do osjećaja izolacije u stvarnom svijetu”, rekla je Elizabet Miler, koautorica studije i profesorica pedijatrije na Univerzitetu u Pitsburgu.

Prema teorijama koje su iznesene u studiji što više vremena osoba provede na društvenim mrežama to ima manje vremena za interakciju u stvarnom svijetu.

Korišćenje društvenih mreža takođe može doprinijeti osjećaju isključenosti, kao na primjer kada korisnici na određenim društvenim mrežama gledaju fotografije prijatelja na događaju na koji nisu bili pozvani.

“Ovo je veoma važna tema za proučavanje jer su problemi s mentalnim zdravljem i društvenom izolacijom među mladim ljudima na nivou epidemije. Mi smo društvena bića, ali moderan život nas razdvaja umjesto da nas spaja. Iako nam se čini da društveni mediji mogu popuniti određenu društvenu prazninu, mislim da ova studija sugeriše da društvene mreže nisu rješenje kojem su se ljudi nadali”, rekao je profesor Brajan Primak s Univerziteta u Pitsburgu.

U studiji je učestvovalo 2.000 osoba u dobi od 19 do 32 godine.

(Klix.ba)

Prikaži još vijesti
  • Tabata je novi svjetski hit

    Koncept treninga testiran je godinama i došlo se do zaključka da je savršen za eliminaciju…
  • Danas je veliki četvrtak

    Pravoslavni vjernici danas će obilježiti Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljed…
  • Danas su Mladenci

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih čet…
Load More In Magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…