Naslovna RS/BiH Bijeljina Semberija: Dobri poslovni rezultati drvoprerađivača

Semberija: Dobri poslovni rezultati drvoprerađivača

Preduzeća iz oblasti drvoprerade nemaju problema s plasmanom proizvoda na inostrano tržište. Pokazuju to i podaci iz prošle godine kada je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene drvoprerađivačkog sektora bio 605 miliona maraka, što je za 74 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. I preduzeća iz ove oblasti sa područja Semberije uspješno posluju i izvoze oko 97% na tržište zemalja Evropske unije.

Preduzeće „Rašević“ bavi se preradom drvne građe i proizvodnjom elemenata za namještaj. Godišnje prerade 24.000 kubika drveta, a na zapadnoevropsko tržište plasiraju 98% proizvodnje. – Godinama je ulagano, pored infrastrukture i do jako skupih mašina od kojih neke vrijede 300.000-400.000 evra, kaže Miloš Rašević, samostalni stručni saradnik. Ova firma zapošljava 85 radnika. Јedan od njih je Zoran Cvjetković, koji je prije 12 godina počeo kao fizički radnik, a danas je poslovođa. – Ovdje su uslovi dobri, plata nikad ne kasni, uvijek je prvog, svi smo prijavljeni, plaća nam se i socijalno i penziono, imamo topli obrok, imamo redovno HTZ opremu, priča Zoran.

I firma „Mega drvo“ koja se bavi proizvodnjom stolarije i namještaja skoro svu proizvodnju izvozi u zemlje Evropske unije. Prethodnih godina mnogo su uložili u osvajanje novih tehnologija, nabavku nove opreme i edukaciju radnika, a sve sa ciljem da im proizvodi budu u skladu sa zahtjevima Evropske unije, koji se odnose na kvalitet i rokove isporuke. – Planovi firme su svakako da se nastavi sa razvojem, da se najveći dio naših proizvoda iz pogona za proizvodnju masivnih ploča prelazi u gotov finalni proizvod, a to je namještaj. I dalje smo otvoreni za sve mlade ljude, za sve kadrove koji su spremni da se dalje usavršavaju, koji imaju znanje iz drvne industrije i da možemo zajednički da postignemo bolje ciljeve, ističe Milenko Stevanović, Mega drvo, Bijeljina.

Ova firma zapošljava 260 radnika. Mihajlo Božičković dvije godine radio je kao operater na CNC mašini, a sada je poslovođa. – Prilično smo zadovoljni uslovima za sad. Naporno radimo, imamo kupce, ispunjavamo norme i nadam se da ćemo uspjeti, kaže Mihajlo. Iako drvoprerada nije bila karakteristična za Semberiju, danas se nekoliko firmi uspješno bavi ovom granom privrede. -Ne izvozimo samo sirovinu, oblovinu nego proizvode višeg stepena finalizacije, pa imamo dobre rezultate, pojašnjava Slavica Marković, direktor Područne Privredne komore Bijeljina.

Sektor drvoprerade u ukupnom izvozu Republike Srpske učestvije sa 17,25% što je dobar primjer u privredi Srpske. U prošloj godini izvezeni su proizvodi u vrijednosti od 492 miliona maraka, a uvezeno je 113 miliona, što je pokazatelj značajnog suficita ostvarenog u ovom sektoru.

Izvor: rtrs

Prikaži još vijesti
Load More In Bijeljina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

POČELI RADOVI NA UREĐENJU KORITA RIJEKE JANJE

Danas su u Ugljeviku počeli radovi na uređenju korita rijeke Janje. Početak radova obišao …